Äänekosken omat kansanedustajaehdokkaat lupaavat yrittäjille valoisaa tulevaisuutta. Vaalipaneelissa puhuttivat hyvinvointi, hankinnat ja yrittäjän toimeentulo.
Wille Olohuone ja Keittiössä järjestettiin torstaina 4. huhtikuuta yrittäjien aamukahvitilaisuus, jota tällä kertaa vietettiin vaalipaneelin merkeissä. Paneeliin kutsuttiin Äänekosken valtuustopuolueiden äänekoskelaiset eduskuntavaaliehdokkaat Juho Kautto (vas), Tommi Lunttila (kok), Seppo Ruotsalainen (sd) ja Marke Tuominen (ps). Paneelin juonsi ja ehdokkaita tenttasi ÄKSän päätoimittaja, yrittäjä Marjo Steffansson.
Esittelykierroksen jälkeen ehdokkailta kysyttiin, miten he nostaisivat Suomen työllisyysastetta. Perussuomalaisten Marke Tuominen ehdotti, että pienten ja keskisuurten sekä mikroyrityksien sääntöjä tulisi saada selkeämmiksi.
– Pienten ja keskisuurien yrityksien arvonlisävelvollisuuden rajaa pitää nostaa, jota ihmiset uskaltavat alkaa yrittää, Tuominen totesi.
Muut ehdokkaat olivat samoilla linjoilla.
– Alv-rajan voisi nostaa kymmenestä tuhannesta eurosta esimerkiksi kolmeenkymmeneen tuhanteen, Seppo Ruotsalainen kaavaili.
Vasemmistoliiton Juho Kautto korosti, että Äänekosken tulee houkutella uutta yritystoimintaa paikkakunnalle tonttien hinnoittelun lisäksi muillakin keinoilla.
– Yritys tarvitsee toimivan infran: se kattaa rautatiet, tieverkon sekä verkkoyhteydet. Kaikkien yhteyksien pitää toimia, Kautto linjasi.
Suomessa on noin 170 000 yksinyrittäjää, joista lähes 50 prosenttia tienaa yritystoiminnallaan alle 2000 euroa kuukaudessa. Näiden yrittäjien tilanteen paranemiseen auttaisivat ehdokkaiden mukaan samat keinot kuin työpaikkojen lisäykseenkin.
– Verotuksen painotus omistamisesta tuottoon, palkkatuki ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja alv-uudistus, Ruotsalainen listasi.
Myös Juho Kautto kannatti palkkatukea, jonka voisi ulottaa uuden työntekijän ensimmäiselle kolmelle vuodelle. Hän myös ehdotti yrittäjän eläkevakuutus- eli YEL-järjestelmän uudistamista, johon otti kantaa myös kokoomuksen Tommi Lunttila.
– Moni ei voi maksaa täyttä YEL:iä. Yrittäjien eläkkeitä pitäisi saada ylöspäin. Suomalaisen verojärjestelmän pitää kannustaa työntekoon. Myös etenkin yksinyrittäjien jaksamiseen pitää panostaa; se vaikuttaa suoraan yrityksen hyvinvointiin, Lunttila mietti.
Marke Tuominen sai yleisön kohahtamaan ehdottamalla, että pienyrityksien byrokratiaa kevennettäisiin esimerkiksi kaksinkertaisesta kirjanpidosta luopumalla.
– Rahaliikennettä voisi seurata tileiltä erilaisilla työkaluilla, ja yrittäjän ei tarvitsisi tehdä kirjanpitoa erikseen, Tuominen selvensi.
Hankinnat ovat puhuttaneet Äänekoskella viime vuosina. Ehdokkailta kysyttäessä he olivat Marke Tuomista lukuunottamatta yllättyneitä siitä, ettei hankintajärjestelmää ole koettu toimivaksi. Kaikki olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että paikallisia yrityksiä tulee osallistaa nykyistä paremmin kaupungin hankintoihin.
– Tahtotila varmasti löytyy, mutta johonkin portaaseen se tössää, Äänekosken yrittäjien puheenjohtaja Jussi Kangas totesi.
– Nyt koppia päättäjille, selvitetään mikä siellä jarruttaa, Seppo Ruotsalainen totesi.
Pohdittuaan globaaleja ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiä ehdokkaat pääsivät vielä kurkkaamaan kristallipalloon ja ennustamaan, miltä Suomen ja Äänekosken tulevaisuus näyttää.
Kristallipallon heijastuksista povattiin muun muassa raideliikenteen paluuta Äänekoskelle, talouden taantumaa ja sen jälkeistä kasvua sekä koulutuksen säilymistä myös maakunnissa.
– Kuka tahansa meistä pääseekin, ajaa varmasti Äänekosken asioita parhaansa mukaan, Juho Kautto totesi kristallikatsauksen päätteeksi.
Paneelin lopuksi ehdokkaat paljastivat, mitkä olisivat heidän ensimmäiset yrittäjien hyvinvointia tukevat päätöksensä vastavalittuina kansanedustajina.
– Yrittäjyyden kokeilemista tulee keventää, Juho Kautto linjasi.
– Sopimisen valta työpaikoille ja paikallisesti: se helpottaa työllistämistä, Tommi Lunttila ehdotti.
– Verotus tasapainoon ja alv-raja korkeammaksi, Seppo Ruotsalainen lupasi.
– Samat lähtökohdat yrittäjyyteen suomalaisille ja ulkomaalaisille, Marke Tuominen totesi.
Paneelin jälkeen ehdokkaat keskustelivat vielä yleisön kanssa kuumista perunoista. Willen salista poistui mietteliästä väkeä, ja yrittäjien puheenjohtaja Jussi Kangas oli silminnähden tyytyväinen tilaisuuden antiin.
– Hyvä fiilis, oikein hyvä tilaisuus. Mukavasti oli porukkaa. Kannustan kaikkia äänestämään, yrittäjät käyvätkin perinteisesti aktiivisesti uurnilla, Kangas totesi.
Kangas toivoo, että Äänekoski saisi oman edustajan Arkadianmäelle. Eduskunta voisi ajaa yrittäjän etuja usealla tavalla.
– Tärkeintä yrittäjien kannalta on varmasti työllistämisen helpottaminen. Suomalaisilla yrityksillä on potentiaalia palkata uutta väkeä, työmarkkinat pitää vaan saada toimivammaksi, Kangas mietti.