ÄKS kommentti: Äänekoski on komediakaupunki – se on huono juttu


Ollaanko kohta siinä pisteessä, että meillä on saleja, mutta ei varaa käyttää niitä? Mikkosalia kuluttaa nyt yksi toimija vähemmän.

Varjolasten viimeiseksi jäänyt näytelmä Vampyrdale muistutti, että jokaisella on paikka tässä maailmassa. Vaan eipä ollutkaan, ainakaan Varjolapsille Äänekoskella, tutuksi käyneessä tukikohdassaan Mikkosalissa. 

 

Varjolapsia luotsannut ja siipiensä suojassa vuosikausia pitänyt Pilvi Honka joutui toteamaan tänään raskain mielin, että Varjolasten päivät tulivat luetuksi. Tällä päivämäärällä Äänekosken nuorisoteatteri Varjolapset pistettiin historiaan mahdottomaksi käyneiden tilojen käyttömaksun myötä.

Kulttuurin näivettämiskampanjaa tarkasti seuranneena on epäillyt välillä olevansa keskellä tragikomediaa. Näin voi käydä vain elokuvissa ja näköjään myös Äänekoskella. On täysin käsittämätön veto työryhmältä, joka lähti laatimaan kaupungin tilojen käyttömaksujen perusteita, että laitetaan käyttömaksut siihen malliin, ettei kaikilla kuntalaisilla ole enää varaa harrastaa. Vaikka maksut näyttävät paperilla varsin kohtuulliselta, niin käytännössä asia ei ole niin. Varjolapsilla ei ole varaa harrastaa. Liekö kohta 30-vuotisjuhlanäytelmäänsä valmistuvalla Äänekosken Teatterillakaan?

Samaan aikaan toisaalla nämä samat henkilöt toitottavat, kuinka Äänekoskella otetaan nuorison tila vakavasti. Laaditaan Nuorten Tila -selvitys, jossa ollaan kovasti huolissaan siitä, kuinka Äänekoskella koetut nuorisoilmiöt ovat karua luettavaa: ulkopuolisuus, päämäärättämyys, matala koulutustaso, vahva rakenteellinen ja yli sukupolvien yli mennyt työttömyys, korkea sairastavuus, runsas päihteiden käyttö, rikollisuus, suuri nuorisopsykiatrian hoidon tarve, vaativa lastensuojelun tarve, nuorten toimeentulotukiasiakkaiden suuri määrä ja niin edelleen. Todetaan, että jos koulu ja harrastukset maistuvat, niin heitä ei yllä luetellut asiat juurikaan koske.

Aletaan puhua painokkaaseen sävyyn strategisesta työkalusta ja verkoston osaamisen vahvistamisesta.

Samaan aikaan toisaalla vedetään mattoa jalan alta pois pitkäjänteisen, tärkeän ja valtakunnallisesti juuri huomioidun toiminnan alta. Sanotaan Varjolapsille goodbye, ja kiitos näistä vuosista.

Äänekosken teatterilaiset ovat suurin kärsiä käyttömaksutyöryhmän lopputulemasta. Kärsijöitä ovat toki muutkin: esimerkkinä itseään kunnossa pitävät harrastekoripalloilijat, Möhikset. Heidän harrastuksensa hintalappu alkaa olla sitä luokkaa, että ei enää kannata porukalla ylläpitää kuntoa ja toimintakykyä: hinta pistää pomputtamaan palloa omalla pihallaan ihan itsekseen. Pahoin pelkään, että elokuun alussa voimaan astuvat tilamaksut pistävät stopin monelle muullekin harrasteryhmälle. Veroja maksavat harrastajat ovat tilansa jo kerran maksaneet, ja nyt joudutaan tilanteeseen, jossa harrastamisen suhteen ollaan toinen jalka haudassa ja toinen banaaninkuorella.

Kulttuuriväki ei jaksa enää kauan painaa leukaa rintaa ja mennä kohti uusia pettymyksiä. Pudotuspeli on alkanut. Äänekoski on melkoinen komediakaupunki, ja se on huono juttu.

Marjo Steffansson, Äänekosken Kaupunkisanomien päätoimittaja

Vastaa

 1. Riitta Kiviluoto

  Äänekosken kaupunkia kiinnostaa enemmän laittaa MILJOONIA ydinkeskustan uusimiseen. ”Havis Amanda”- allas Tokmannin ja Koskikeskuksen väliseen puistikkoon, mukulakivetys ympärille (voi rouvien korkokengät, kokemusta Hesan mukulakivikaduista). Liikehuoneusto toisensa perään ammottaa tyhjillään, mennään nettikauppiaiksi jne. Teatteriesityksiin meillä vielä riittää yleisöä, naapurikunnistakin, mutta kuka tulee meidän Keskuspuistikon altaaseen heittämään onnenkolikoita. Uusi nelostien linjaus vie turistit aivan liian helposti ohi Äänekosken.

  Vastaa
  1. yllapito Artikkelin kirjoittaja

   Tällä kertaa arviointiin meni noin 4,5 tuntia, joskus pidempään, joskus se tapahtuu sillä punaisella minuutilla. Toimituksemme viilettää välillä juttukeikoilla, eikä päivystä koneen äärellä 24/7. Terveisin Marjo ÄKS

   Vastaa
 2. 4711

  En tiedä ovatko Äänekosken päättäjät lukutaidottomia vai onko heillä luki häiriö. Luin tuossa juuri tutkimuksen jossa todettiin kuinka huonosti Äänekosken nuoret voivat, ja nyt tehdään päätös että kaupunki nostaa harrastus tilojen vuokrat yli sietorajojen. Toiset harrastukset saavat avustuksia kaupungilta ja niiden edustajat istuvat päättäjissä ( koripallo, potkupallo ). Yksi parhaita oman arvon kohottajia on taide, se että saa tehdä sitä mitä osaa ja missä tuntee olevansa hyvä, olla oma itsensä ja toteuttaa itseään. Ei kaikkien tarvitse olla joukkuepelaajia. Toivottavasti vielä päättäjät heräävät ja huomaavat että me tarvitaan niitä jotka uskaltavat poiketa siitä valtavirrasta, sillä he vievät tätä maailmaa kohti tulevaisuutta, ei nykyinen Äänekoski.

  Vastaa
  1. Anja Tanskanen

   Ei nämä päättäjät ja viranhaltiat herää, heillä on korvatulpat ja silmälaput. Kuntalaisia ja palvelujen käyttäjiä ei kuulla eikä nähdä.
   Kuka nämä virkailiat on tänne lopannut,? mistä he ovat kotoisin?

   Vastaa
  1. La Kala

   Olemme tarjonneet saliamme ilmaiseksi Varjolapsille. Tosin ei ole yhtä hieno kuin Painotalo, ja syrjemmässä, koska sijaitsee Sumiaisten keskustassa. Mutta siisti, terve ja valoisa.

   Vastaa