Ala-Keiteleen Sydänyhdistys on sydämen asialla


Ala-Keiteleen Sydänyhdistyksen hallitus Risto Kumpu, puheenjohtaja Martti Sormunen, Keski-Suomen Sydänyhistyksen toiminnanjohtaja Kristiina Pigg, Lea Ojanen, Helena Kautto, Sinikka Sahinen, Paula Kykkänen, Riitta Keurulainen ja Seppo Kautto. 

Ala-Keiteleen Sydänyhdistys ry:n toimintavuoteen sisältyy monipuolista toimintaa. Yhdistys on aktiivien kansalaistoimija joka edistää sydänterveyttä ja muistuttaa terveiden elintapojen merkityksestä. Jäseniä Ala-Keiteleen Sydänyhdistyksessä on huikeat 560!

 

Ala-Keiteleen Sydänyhdistys järjesti uusille jäsenilleen tervetuloillan ja tuhdin tietopaketin yhdistyksen toiminnasta, toimijoista ja suuntaviivoista. Viimeisen vuoden aikana on uusia jäseniä riveihin tullut 156. 

– Jäseneksi saa tulla, vaikka ei itse sydänsairautta podekaan. Sydänsairastuneita on yhdistyksessämme noin 80 prosenttia, ja keski-ikä jäsenistössämme on 75 vuotta, puheenjohtaja Martti Sormunen kertoo. 

Kun perheenjäsen sairastuu kansantautiimme, silloin herää koko perhe.

– Sydänsairaus on koko perheen sairaus, ja usein sairastuneen mukana toimintaan tulee myös puoliso, Sormunen jatkaa. 

Toiminta on hienovaraista, johon kukin jäsen voi osallistua oman innostuksensa tai vointinsa mukaan. Moni kokeekin juuri vertaistuen olevan se kaikkein tärkein juttu. Yhdistyksen ensi vuoden toimintasuunnitelma on saatu lyötyä lukkoon: kuusisivuiseen suunnitelmaan mahtuu tapahtumaa, matkaa, retkeä ja muuta mukavaa virkistystä. 

– Kun kaikki tapahtumat laittaa kalenteriinsa, niin siihen kertyy todella paljon täpliä, Sormunen sanoo tyytyväisenä. 

Erilaista valistusta ja kerhotoimintaa on luvassa seuraavallekin toimintakaudelle. 

– Toiminta on lähtenyt kehittymään ihan jo omalla painollaan, kun mukana on aktiivisia tekijöitä. Meillä on kiva porukka, ja me kaikki ollaan sydämen asialla, Sormunen sanoo. 

Hengellinen kerho aloitti vuosi sitten, sen vetäjänä toimii Hannu Lehmonen. Kerho kokoontuu kerran kuussa. 

– Oli upeaa lähteä tekemään yhteistyötä, kun yhdistyksestä otettiin yhteyttä seurakuntaan ja kerrottiin kuinka seurakunnan tarjoamat hengellisest palvelut kiinnostavat. Kun Seppo soitti minulle kysyen, voinko tulla kerhon vetäjäksi, niin mielelläni tartuin haasteeseen, Lehmonen sanoo.  

Mukaan oli saatu myös Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Kristiina Pigg. Hän muistuttaa ettei sydäntoiminta ole tarkoitettu pelkästään sairastuneille. 

– Jokaiselle löytyy jotain, ei vain sydänsairaalle, Pigg sanoo. 

Keski-Suomen Sydänyhdistyksessä on 13 paikallisyhdistystä ja jäseniä 4800 ja. Ala-Keiteleen yhdistyksen aktiivinen toiminta on laitettu piirissä merkille. 

– On ilahduttavaa katsoa, kuinka tässä porukassa on paljon innokkaita ja innovatiivisia tekijöitä luomassa virikkeellistä toimintaa. Tuemme yhdistyksen toimintaa muun muassa erilaisten kehittämishankkeiden kautta, Pigg sanoo. 

Kaupungin tervehdyksen juhlaan toi valtuuston puheenjohtaja Juho Kautto. Hän muistutti puheessaan kuinka aktiivisten kansalaisjärjestöjen osa on yhteiskunnassa suuri. 

– Ala-Keiteleen Sydänyhdistys on perustettu jo vuonna 1972. Yhdistys on siis vain vuotta nuorempi kuin itse olen, joten toiminnalla on yhdistyksenä mittavat perinteet. Toiminta on todellakin vilkasta, tämä käsitys tuli kun luin tarjonnasta, mitä yhdistys jäsenilleen tarjoaa. Siellä on sekä tärkeää tietoisuuden lisäämistä, mutta myös monenlaista kevyempää toimintaa, mikä on myös erittäin tärkeää. Mieli ja keho eivät ole irrallisia vaan ihmisen hyvinvointi syntyy kokonaisuudesta, Kautto sanoi. 

Sydänyhdistyksen Tiernapojat jouluaattona klo 13 Suolahden kirkossa ja klo 15 Hietaman kirkossa 

Vastaa