Älytöntä ilkivaltaa Äänemäessä uudenvuoden jäljiltä


Hissijonoissakin pidetään tarpeellinen turvaväli. Arkistokuva.

Nuotioon piilotetut raketit aiheuttivat säikähdyksen makkaranpaistajille.

 

Äänemäen tänään avattuun rinteeseen suunnanneet talviurheilijat kohtasivat kimaltelevien kinosten sijaan aikamoisen siivon, jonka uudenvuodenjuhlijat olivat jättäneet jälkeensä.

– Ilotulitteiden jäännöksiä kerättiin rinteen päältä ja laavun ympäristöstä jätesäkillinen. Tätä on ollut ennenkin, että jätetään tikut ja patojen jämät mäkeen, vaikka roskis on ihan vieressä, Jorma Kiviranta kertoo.

Laskettelijan matka voi loppua ikävästi, jos matkantekoväline tarraa maahan jätettyyn roskaan. Kiviranta ihmettelee, miten ympäristö jää joka kerta juhlinnan tuoksinassa kakkoseksi ja roskat jätetään niille sijoilleen.

– Jos jaksaa kantaa pommit kaupasta ilotulituspaikalle, pitäisi jaksaa ja ennen kaikkea viitsiä kerätä jätöksensä ja viedä ne pois.

IKÄVÄN näyn lisäksi uudenvuodenjuhlijat olivat jättäneet jälkeensä myös vaaratilanteen. Kiviranta kertoo nuotiopaikalle kerääntyneiden makkaranpaistajien joutuneen yllätyksen kohteeksi, kun nuotio alkoi kesken kaiken paukkua.

– Juhlijat olivat piilottaneet osan pommeistaan tuhkan sekaan, ja kun puut syttyivät, alkoi melkoinen räiske. Onneksi tällä kertaa selvittiin vain säikähdyksellä, mutta melkoista tyhmyyttä ja ajattelemattomuutta jotkut osoittivat teollaan, Kiviranta huokaa.

Soitto pelastuslaitokselle vielä vahvistaa, miten lähellä isokin vahinko on tilanteessa ollut.

– Tuollainen temppuilu on erittäin vaarallista. Jos rauhassa nuotiolla ollaan ja siellä yhtäkkiä raketti jysähtää, niin kyllähän se säikäyttää. Raketista riippuen voi myös hyvinkin tulla silmille heitteitä eli sinkoilevia osia. Tässä on ollut äärimmäisen huono idea jollain, pelastuslaitokselta jyrähdetään.

Vaarallisen jäynän tekijöitä ei ole tiedossa, mutta sekä äänemäkeläiset että pelastushenkilökunta toivovat viestin menevän nyt perille: tällaisilla asioilla ei kannata leikitellä.

– Ja eniten ihmetyttää, että ihan aikuisten ihmistenhän tässä luulisi olleen asialla, kun ei raketteja alaikäisille saa myydä tai luovuttaa, Kiviranta muistuttaa.

Vastaa

 1. Niko

  Entistäkin tärkeämpää saada ilotulitekielto voimaan. Raketteja päätyy idioottien käsiin, kun niitä saa vapaasti ostaa.
  Ikä ei takaa täysjärkisyyttä eikä vastuullista käytöstä.
  Me ei tarvittaisi yhtään lakia, jos ihmiset olisivat fiksuja kaikki.

  Vastaa
  1. Aulis

   Ei tuo typeryys voi olla kiellon syy. En itsekään ymmärrä yhtään sitä, että ilotulitteita käytetään noin vastuuttomasti. Itselleni on täysin päivänselvää, että ampumisen jälkeen kaikki paikalla olevat jämät kerätään ja viedään jätteisiin. Toki myös paloturvallisuus huomioiden.

   Vastaa