Harmonikkataiteilija Heli Siekkinen konsertoi J.S. Bachin musiikilla Konginkankaan kirkossa


Heli Siekkinen konsertoi Keski–Suomen kirkoissa kevään aikana Taiteen edistämiskeskuksen tukemalla kiertueella. 

 

Idea konserttiin syntyi sattumalta seuraillessa maailman ja sen hektisyyden kehittymistä.

– Tuntui uskomattomalta tajuta miten aikana jolloin ei ollut juurikaan mahdollisuuksia matkustaa tai saada tietoa, on ollut mahdollista imeä vaikutteita useista eri maista ja käyttää niitä omissa sävellyksissä. Bach ei matkustanut koskaan Saksan ulkopuolelle, mutta kuitenkin hänen sävellyksissään kuuluu vaikutteet eri puolilta Eurooppaa, Heli Siekkinen sanoo.

Heli on konsertoinut viime vuosina niukasti soolo-ohjelmistoilla, johtuen muista töistä ja työn alla olleista ohjelmistoista.

– On mahtavaa palata juurilleen niin fyysisesti kuin musiikillisestikin. Olen työskennellyt sujuvasti musiikkigenrejen välillä liikkuen, mutta nyt tuli tarve palata siihen mistä kaikki on aikanaan alkanut, eli klassiseen musiikkiin. Lähestymistapa on kenties kuitenkin hieman erilainen, sillä haluan että vuosien varrella tarttuneet vaikutteet kuuluvat omissa tulkinnoissani. Tavoitteena on soittaa ohjelmisto barokkimusiikin perinteitä kunnioittaen, mutta vapauksia ottaen ja toivottavasti uusia näkökulmia Bachin musiikkiin antaen, Siekkinen kertoo.

Bachin musiikista välittyy sisäistyneitä heijastuksia tuskallisista kokemuksista, joita hänen on täytynyt läpikäydä lapsuutensa orpoudessa, yksinäisyydessä, surevana leskenä ja isänä. Tunnistettavissa on myös vihaista vastenmielisyyttä ja kärsimättömyyttä kaikenlaisen teennäisyyden ja tekopyhyyden edessä, mutta myös syvää myötätuntoa kärsiviä kohtaan. Kaikesta tästä hänen musiikkinsa kertoo ja siihen sen alkuvoimaisuus osaltaan perustuu.

– Haluan tarjota ihmisille hetken rauhoittumista puhuttelevan musiikin äärellä, kiireisen arjen keskellä, Siekkinen sanoo.

Heli Siekkinen valmistui muusikoksi Jyväskylän konservatoriolta vuonna 2004 klassisen musiikin koulutusohjelmasta, pääinstrumenttinaan harmonikka. Laaja-alainen kiinnostus musiikkia kohtaan on vienyt Helin moniin projekteihin sekä klassisen että kevyen musiikin puolella. Kilpailumenestystä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin Siekkinen on kerännyt vuosilta 1986-2004 klassisen musiikin kilpailuista. Hän toimii tällä hetkellä solistina sekä yhtye- ja kamarimuusikkona erilaisissa kokoonpanoissa ja tilaisuuksissa ympäri Eurooppaa. Intohimona on edelleen tuoda esiin harmonikan monipuolisuutta genrerajoista välittämättä.

Palmusunnuntaina 14.4. Konginkankaan kirkossa  klo 15.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Vastaa