Hengityksensuojaimille on tarkat vaatimukset – itse tehty kangasmaski ei suojaa viruksilta


Ihmiset ovat hamstanneet myös maskeja, ja netissä kerrotaan kuinka niitä voi tehdä itse. Kannattaa lukea tämä artikkeli, ennen kuin ryhtyy ompelupuuhiin.

Suomessa suojavarusteiden kysyntä on nyt rajua. Yritykset selvittävät mahdollisuuksia ja tarvetta niiden tuottamiseen.

 

Koronaviruksen leviäminen on herättänyt huolta hengityksensuojainten riittävyydestä Suomessa. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kiertää ohjeita maskin ompelemiseen sekä ideoita viranomaisten auttamiseksi.

– Ihmisillä on vilpitön halu auttaa, ja on hienoa, miten vaikea aika hitsaa suomalaisia yhteen. Tässä on kuitenkin painettava hiukan jarrua, koska hengityksensuojaimille on tiukat vaatimukset ja standardit. Mikä tahansa maski ei yleensä suojaa viruksilta, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Huoli tässä on, että ihmiset alkavat käyttää itse tekemiään suojuksia ja tuudittautuvat väärään turvallisuudentunteeseen.

– Itse tehty kangasmaski ei välttämättä suojaa lainkaan kantajaansa tai ympärillä olevia ihmisiä koronavirukselta. Suurimmilta pärskeiltä sen avulla toki voi välttyä, kuten myös huivia käyttämällä tai hihaan yskäisemällä, Auvinen sanoo.

Huoltovarmuuskeskus on avannut varastonsa terveydenhuollon ja viranomaisten käyttöön.

Suomen Tekstiili & Muoti selvittää parhaillaan jäsenyritystensä kanssa suojainten valmistamisen tarvetta ja mahdollisuuksia Suomessa.

– Haluamme varmistaa sen, että suojavarusteita on jatkossakin tarjolla. Ompelukapasiteettia Suomesta löytyy. Haastavampaa on se, valmistetaanko Suomessa sellaista kuitukangasmateriaalia, joka sopii hengityksensuojaimiin. Suomessa on kuitukangasteollisuutta, mutta ensin on varmistettava, että sen tuottama materiaali sopii myös kasvoille sijoitettavaan henkilönsuojaimeen, Anna-Kaisa Auvinen kertoo.

Vastaa

 1. Pentti

  No nythän oli erinomainen artikkeli; otsikko kertoo että tarkka vaatimustaso ja itse artikkeli ei kerro lukijalle yhtään mitään. Kiitos tyhjästä taas kerran äks.

  Vastaa
 2. Dr Alban

  Minkälainen maski ja mistä kankaasta valmistettuna toimii ja miten kauan toimii (esimerkiksi kosteuden vaikutus)? Toimittajalle selvitettävää tutkivan journalismin hengessä.

  Vastaa
  1. yllapito Artikkelin kirjoittaja

   Hei Dr Alban ja muut kommentoijat,
   Itse tehty kangasmaski ei Suomen tekstiili ja muoti -järjestön mukaan suojaa viruksilta ollenkaan. Tieto on nostettu myös otsikkoon. Hengityksensuojaimien standardeista löytyy lisätietoa mm. tämän linkin takaa: https://www.stjm.fi/uutiset/hengityksensuojaimet/
   Monena saa toimittajana olla, mutta CE-merkittyjen lääkinnällisten laitteiden teko-ohjeita ei tällä koulutuksella taida voida jaella 🙂
   Kaunista viikkoa!
   Terveisin
   Riina Nygrén / ÄKS

   Vastaa