Hoivakoti Kotisatamaan muutto sujui mutkitta – asukkaiden ensireaktiot ovat olleet ihastuneita


Hoivakoti Kotisatama täyttyi asukkaista maanataina. Muutto sujui mutkitta.

Muutto toi mukanaan uudistuksia. Suolahdessa Hoivakoti Kotisamatamassa opetellaan elämään uutta kodinomaista arkea. 

 

– Nättiä on, ei käy kieltäminen, sanoo Suolahden tuliterän vanhuspalveluyksiön, hoivakoti Kotisataman johtaja Sirpa Halla-aho. 

ÄKS kävi paikalla kysymässä kuulumisia, ja muuton jälkeisiä tunnelmia, kun ensimmäinen yö oli nukuttu uudessa kotona. Paino sanalla kotona, sillä painopiste on kodinomaisessa hoidossa ja tunnelmassa. 

Hoivakoti Kotisatama täyttyi asukkaista ja henkilökunnasta maanantaina 7. tammikuuta. Muutto sujui hyvin, sillä kaikki muuttoon liittyvät asiat olivat hyvin valmisteltu ja mietitty. 

– Olimme toivoneet omaisia tulemaan Kotisatamaan vastaanottamaan läheisensä. Moni pääsikin mukaan, ja oli upeaa, kun asukkailla oli tutut ja turvalliset kasvot odottamassa, Halla-aho kiittelee. 

Ihan kokonaan ei ole muutto saatu vielä valmiiksi, vaikka Tupasvilla ja Silkkivilla onkin asukkaista Suojarinteen päässä tyhjentyneetkin. 

– Suurin osa apuvälineistä on saatu jo tuotua, mutta vielä on jonkin verran tavaraa, joka tuodaan uuteen osoitteeseen, Halla-aho kertoo. 

Asukkaat osasivat jo kovasti odottaa uudistusta. 

– Muutto meni kivuttomammin kuin odotin. Lähdimme aamupalan jälkeen kohti uutta kotia, ja kaikki kävi sujuvasti ja nopeasti, kertoo hoitaja Anne Parkkinen. 

– Olimme ennakoineet hyvin asioita mielessämme ja käytännössä, hoitaja Anne-Mari Naarminen kertoo. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Yhteisissä tiloissa on mukavia ja kotoisia nurkkauksia joissa voi vaihtaa kuulumiset tai vaikka kutoa sukkaa. Pirteät tapetit, kauniit valokuvat lähiympäristöstä sekä jalalle mukava ja ei niin laitosmainen lattia ovat saaneet ihastusta osakseen. 

Talossa on tällä hetkellä 42 asukasta. Suurin muutos tuli myös kahden erillisen yksikön henkilöstön ja asukkaiden yhdistämisellä yhdeksi Kotisatamaksi. Nyt lähdetään tekemään töitä niin sanotulta puhtaalta pöydältä, sillä entiset rutiinit jäivät Suojarinteelle. 

– Olemme tuttuja entuudestaan, mutta toki arjen rutiinit ovat olleet osastoilla erilaiset. Nyt laitamme arjen rullaamaan uudella tavalla. Koen tämän koko tiimille vain hyvänä asiana, joka otetaan voimavaraksi, Halla-aho sanoo. 

Kodinomaisuutta ja itsemääräämisoikeutta korostetaan, se on yksi muutos. 

– Henkilökunta on käynyt tiimikoulutusta tämän asian tiimoilta. Tämä on saanut positiivisen vastaanoton, Halla-aho sanoo. 

Omaiset ovat olleet tukena ja apuna muutossa. 

– Vieras ympäristö saattaa tuntua pelottavalta ensi alkuun. Maanantai-ilta ja yö sekä tiistai menivät kuitenkin hyvin rauhallisesti, uuteen paikkaan ja omaan huoneeseen tutustuen, Parkkinen sanoo. 

Upeinta Kotisatamassa on omat huoneet joissa on oma saniteettitila. 

– Hygienia parantuu, se on tärkeä pointti. Mutta yhtä tärkeää on, että saa tuoda omia tavaroita ja huonekaluja omaan huoneeseen, Halla-aho sanoo. 

Talon asukas Jukka Lauttala esittelee uutta huonetta mielellään. Aivan ensiksi katsotaan komeassa rivissä olevat pokaalit. 

– Nämä ovat pilkkikilpailuista, ja tuo tuossa on suurimman kalan palkinto, Lauttala esittelee. 

Huoneet ovat isoja ja huonekorkeus komea. WC ja suihkutila on tilava ja toimiva. 

Omaiset kiittelevät henkilökuntaa ja talon sijaintia. 

– Läheisen sairastumiseen on joutunut jo sopeutumaan, joten tähän uuteen paikkaan sopeutuminen ei ole ollenkaan vaikeaa. Olen kokenut itseni tarpeelliseksi tässä muuton hyörinässä. Huoneet ovat tilavat ja yhteiset tilat viihtyisät, eräs omainen kertoo.

Jukka Lauttala on hyvin tyytyväinen uuteen kotiinsa.

 

Vastaa

  1. eku

    voihan sitä kysellä ironisesti ja olla itseensä tyytyväinen ja hymyllä sisäänpäin.Tuntuu hienolta kun on ajanmukaiset tilat.Voimme itse olla tälläisen paikan tarpeessa jossain vaiheessa. Kaikki eivät usko olevansa koskaan näiden palveluiden tarpeessa.

    Vastaa