Jännitteinen puu on arvaamaton – Pienet määrät vauriopuuta voi jättää lahopuuksi


Kuvassa konkeloita, kokonaan kaatuneita ja alhaalla vasemmalla sivusuunnastaan jännitteinen vauriopuu. KUVA: Sari Haapamäki

Lumituhoista tulee edelleen uusia ilmoituksia Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen alueella.

 

Jos omatoiminen metsänomistaja haluaa itse lähteä korjaamaan vaurioituneita puita, kannattaa muistaa varovaisuus, sillä vakavia vahinkoja sattuu vuosittain. Mhy Keski-Suomen kenttäpäällikkö Jussi Linnalan mukaan lumituhopuiden korjuu on verrattavissa myrskypuiden korjuuseen.

– Vaurioituneissa puissa voi olla jännitteitä useampaan suuntaan ja puu voi käyttäytyä arvaamattomasti kun jännite laukeaa. Tämä voi yllättää kokeneemmankin, hän varoittaa.

Erityisen vaarallisia ovat kokonaan kaatuneet ja konkeloon jääneet rungot. Kun maahan asti kaatuneen rungon katkaisee, saattaa juurakko ja siinä vielä kiinni oleva runko ampua ylös. Jännitteinen puu voi haljeta ja maahan kaatuneessa rungossa voi olla jännitettä myös sivusuunnassa.

Mikäli vauriopuuta on alle 10 mottia hehtaarilla, voi puut jättää metsään arvokkaaksi lahopuuksi. Koneellinen korjuu kannattaa vain, jos puuta on riittävä määrä tai vauriopuut myydään isomman leimikon yhteydessä. Lisätietoja saat metsäasiantuntijoilta.

 

 

 

Vastaa