Kaupunginvaltuusto kokoustaa ensi viikolla etänä


Valtuustosali.

Koronatilanteen vuoksi 30. maaliskuuta järjestettävä kaupunginvaltuuston kokous käydään sähköisesti Microsoft Teams -alustalla.

Microsoft Teams on Office-ympäristöön suunniteltu verkkotapaamistyökalu, jolla voidaan järjestää kokouksia ja tapaamisia video- ja ääniyhteyden avulla, jakaa tiedostoja tai puheenvuoroja ja tuottaa webinaareja. Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä kertoo, että kaupunginvaltuusto kokoustaa ensimmäistä kertaa alustalla ensi viikon maanantaina.

– Teams-alusta on kaupungin henkilöstölle jo tuttu jo ennestään, ja koronakriisin aikana sisäisiä palavereita on siellä jo järjestetty. Nyt käytäntö siirtyy myös tänne politiikan puolelle. Muun muassa perusturvalautakunta on jo kokoontunut tällä alustalla, ja kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen sinne siirtymisestä, Heikkilä kertoo.

Sähköinen kokoustaminen tarkoittaa kaupunginvaltuuston osalta sitä, että valtuutetut eivät kokoonnu samaan paikkaan vaan osallistuvat kokoukseen kukin taholtaan tietokoneen välityksellä. Muuten kokous etenee perinteiseen tapaan.

Suurin muutos koskee yleisön mahdollisuutta seurata päätöksentekoa. Toistaiseksi kaupunkilaisille ei ole tarjolla verkkolähetystä tai etäseurantaa.

– Yleisön mahdollisuus seurata valtuuston kokouksia on lakisääteinen oikeus, ja kaupungin on se toteutettava joka tilanteessa. Maanantain kokouksen osalta olemme päätyneet siihen, että kokous pannaan näkyviin valkokankaalle valtuustosaliin, jonne yleisö voi tulla sitä katsomaan. Perinteisesti kokouksissa on ollut varsin harvalukuinen yleisö, joka kyllä mahtuu saliin istumaan hyvin väljästi, Heikkilä summaa.

Heikkilä muistuttaa kuitenkin, että ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien tulee harkita erittäin huolellisesti, onko tässä tilanteessa järkevää lähteä seuraamaan valtuuston kokousta.

– Koronavirus voi tarttua valtuustosalissa myös siinä tapauksessa, että paikan päällä ihmisiä on vain vähän ja he istuvat väljästi, Aleksi Heikkilä vetoaa.

Varmista omasta hoitoyksiköstä tai THL:n Tietoa koronaviruksesta -sivustolta, kuulutko riskiryhmään (linkki).

Vastaa