ÄKS

Konginkankaalta maailmalle -kirjan tarinoista: Anne Shadrick – Oi Suomi

29.11.2019 11:07 (muokattu 29.11.2019 11:11)
Konginkanaalla syntynyt Anne Shadrick (os. Patronen) on asunut Minnesotassa jo vuosikymmeniä.
Tunnetko lautapelin nimeltä Menolippu? Kansainvälisesti tunnettu lautapeli, jossa pelaajat seikkailevat USAn kaikissa osavaltioissa idästä länteen? Seikkailu USAn valtioissa ei sopinut Minnesotan opettajalle Anne Shadrickille ja hänen Suomi-ystävilleen laisinkaan. Siispä Anne rakensi Suomi-version isosta metri kertaa metri pelilaudasta. Pääpaikkakunnat Konginkangas-fanille ovat luonnollisesti Helsinki ja Konginkangas!

 

Yksi havainto Konginkankaalta maailmalle -kirjan tutkimusta tehtäessä on ollut se, että moni ulkosuomalainen on isänmaallisempi kuin me suomalaiset täällä Suomessa. Näin on vaikkapa Anne Shadrick.

Kesällä 2020 Konginkankaan kesätapahtumaan tulee työväentalolle pelitapahtuma, jossa näytetään miten peliä pelataan, ja pääset itsekin pelaamaan.

Annen merkittävä ystäväporukka ovat Suomi-ystävät. Suomi-ystävistä jotkut tulivat au pairiksi hoitamaan lapsia, joku opiskelemaan, ainakin kaksi on sattunut tapaamaan tulevan miehensä Ruotsinlaivalla. Joku on ollut vaihto-opiskelijana USAssa, kertoo Anne näyttäessään kuvaa nauravista naisista, Suomi-ystävistä.

Anne kertoo, että porukalla saunotaan mökeillä, järjestetään nyyttikestejä erityisesti kun jollakin on tuoda ruisleipää ja salmiakkia. Pelataan mölkkyä ja Aliasta. Annea kutsutaan Anskuksi, koska Anne on vaikea ääntää englanniksi. Yksi harrastus on Anskun pinkkikävely: kävellään pinkeissä ja kerätään rahat jollekin, jolla on rintasyöpä. Idea on toki maailmanlaajuinen, mutta Suomi-ystävät järjestävät sen jonkin oman ystäväpiirinsä sairastavan hyväksi. Tämä on tärkeää maassa, jossa terveydenhuolto ei kata kaikkien kallista hoitoa.

Anne on myös kulkenut ympäri USAta Pasi Sahlbergin, silloisen Opetushallituksen koulutusasiantuntijan kanssa kertomassa Suomen koulutusjärjestelmästä. Jossakin vaiheessa Washingtonissa päätettiin ottaa mallia Suomesta ja aloittaa Farmingtonista, Minnesotasta. Jotenkin vain hanke kuivui kokoon, mutta yksi jäi:  välitunnit on tulleet tärkeämmiksi. Amerikkalaisessa koulussa ollaan ymmärtämässä, että välitunnit eivät ole poissa oppilaiden oppimisesta, vaan lisäävät oppimishalua.

Anne esiintyi Suomi100- kuoron kanssa yhdessä 100 laulajan kanssa myös Niinistölle ja vaimoineen! Laulettiin Finlandia sekä Oma Maa, kyynel silmissä. Konsertti pidettiin Osmo Vänskän orkesterihallilla. Vuonna 2017 Annen Suomi-ystävät järjesti mahtavan Suomi100 -gaalan itsenäisyyspäivän kunniaksi.  Suomi100 gaala oli ihan oikea tanssiaisgaalatapahtuma, siellä tanssittiin hiki hatussa. Ammattimuusikot soittivat.

Merkittävä osa Suomi-työtä on Suomi-koulun toiminta lauantaisin. Siellä opetellaan kielen lisäksi suomalaisia tapoja. Leivotaan karjalanpiirakoita ja pullaa. Pidetään Suomi-tietovisoja. Piirretään, maalataan ulkoillaan.

Annen Suomi-työ kantaa hedelmää myös seuraavassa sukupolvessa. Annen tytär Katja on amerikkalainen ja suomalainen, puhuu suomea, organisoi. Juuret ovat hänelle tärkeät. Katja halusi ennen avioon menoa, että Anne puhuu tuleville lastenlapsille suomea. Tyttären perhe on käynyt useasti Suomessa ja nauttivat luonnosta ja saunasta.

Annen tarina kerrotaan Konginkankaalta maailmalle -kirjassa. Annen kuvat tulevat näyttelyyn Juuret  Keski-Suomessa 2020 – tapahtumassa 26.-28.6.2020 Konginkankaan Kyläpäivien aikaan. Anne itse tulee opastamaan Menolippu-pelin Suomi-version pelaamista työväentalolla. Ole kuulolla!

Anne Shadrick

– asunut Konginkankaalla 1964-1984 Patrosen tyttönä Tynjälässä

– au pariksi Minnesotaan 1984

– kouluttautui graafiseksi suunnittelijaksi ja ala-asteen opettajaksi USAssa

– perusti Suomi-koulun 2002, joka toimii Eliel ja Eero Saarisen 

suunnittelemassa kirkkorakennuksessa

– opettaa amerikkalaisissa kouluissa aina Suomesta

– levittää Suomi-kulttuuria: Suomi-tietokilpailuja, letkajenkkaa, 

karjalanpiirakoita, pullaa, ruisleipää, Mölkkyä, Aliasta, koulutusosaamista

– piirtää, maalaa, kutoo sukkia 

– Anne: ”Mietin miksi hiihtäminen ei tunnu samalta kuin Suomessa. Sitten oivalsin: vaahterametsät suhisee, mäntymetsät humisee.”

Marjatta Huhta

Anne Shadrick perusti Suomi-koulun vuonna 2002.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy