”Hyvin vahvasti kotimaisen voimin tehtävä investointi.” Näillä sanoilla kuvailtiin uutta biotuotetehdasta tiistaina Metsä Groupin tiedotustilaisuudessa.
Äänekoskelle nouseva tehtaan kotimaisuusaste tulee arvioiden mukaan olemaan noin 70 prosentin luokkaa. Tämän kokoluokan investoinnissa työllistävyys on siis huomattavaa.
Esimerkiksi pelkästään rakennusvaiheessa tehtaan työllistävä vaikutus on arviolta 6000 työpaikkaa.
Metsä Fibren johtaja Ilkka Hämälä ei suoraan vastannut tiedotustilaisuudessa esitettyyn kysymykseen rakennustyömaan kotimaisen työvoiman painottamisesta. Sellujohtaja kuitenkin totesi, että projekti on sitä helpompi hallittavissa, mitä lähempää työntekijät tulevat.
– Aiomme pilkkoa 270 miljoonan rakentamisurakan kokonaisuuden noin sataan pienempään urakkaan. Näin pienemmätkin suomalaiset ja jopa keskisuomalaiset yritykset voivat tarjota meille urakoita, Hämälä kertoi.
KONEET JA LAITTEET muodostavat merkittävän osan tehtaan toteutuksesta. Päälaitetoimittajaksi valittiin helmikuussa suomalainen Valmet Oy ja itävaltalainen Andritz Oy, jotka molemmat valmistavat laitteita ”eri puolilla maailmaa”.
– Kotimainen valmistus on hyvin kilpailukykyistä. On tärkeää, että tämän toimialan laitevalmistuspuolen klusteri voi hyvin, on tehokas ja asiantuntemus säilyy Suomessa, Hämälä totesi.
KONSERNIN PÄÄJOHTAJA Kari Jordanin mukaan rakentamisen ja laitetoimitusten lisäksi toteutussuunnittelussakin korostetaan suomalaista osaamista.
Täysin kotimaisin voimin tehtävän toteutussuunnitelman työllisyysvaikutukset ovat 200 henkilötyövuotta.
Toteutussuunnitelusta vastaavat Suomessa ruotsalaista Sweco AB -konsernia edustavat Sweco Industry Oy ja Sweco Rakennetekniikka Oy. Tähän mennessä Swecon vastuulle on kuulunut muun muassa projektin kustannuslaskenta ja ympäristövaikutusten arviointi.
Niin ikään puuraaka-aineen käytön lisäys suunnataan pääosin Suomeen. Puun tuonti pysyy suunnitelmien mukaan nykyisellä tasolla eli kymmenessä miljoonassa motissa.
PYSYVÄISESTI BIOTUOTETEHDAS luo 1500 uutta työpaikkaa pääasiassa puuhankinnan ja logistiikan ketjuun.
Lisäksi biotuotetehtaalle haetaan edelleen aktiivisesti Keski-Suomen Kauppakamarin kanssa yrityksiä, jotka voisivat kehittää omaa liiketoimintaansa integraatissa.