Kuusi hukkui Koivuselällä – traagisesta onnettomuudesta kulunut 40 vuotta


Pelastus- ja naaraustoimia hoidettiin Havusalmen tilan rannasta Äänekoski III -aluksen johdolla. (Kuva: Äänekosken Taidemuseo / Hemmo Ahola)


28.toukokuuta tulee kuluneeksi 40 vuotta Koivuselällä sattuneesta tragediasta, jossa hukkui kuusi äänekoskelaista tehtaan työntekijää.

 

Konginkankaalla 28. toukokuuta 1975
Kuuden äänekoskelaisen pelätään hukkuneen harvinaisen vakavassa veneonnettomuudessa Keiteleellä keskiviikkona. Yksi uhreista löytyi hukkuneena, muut ovat edelleen kateissa.
Onnettomuus tapahtui, kun Hautsalon saaressa huvilan kunnostustöissä olleet tehtaan työntekijät olivat palaamassa takaisin mantereelle kovassa myrskyssä. Kuusi henkeä oli ahtautunut pieneen lasikuituveneeseen.
Matkustajat joutuivat veden varaan noin kello kolmen aikoihin iltapäivällä Koivuselällä. Hautsalon saaressa ollut huvila-asukas näki vaahtoavan aallokon keskellä ihmisiä pitämässä kiinni veneen istuimesta. Yhdelläkään matkustajalla ei ollut pelastusliivejä.
Vesi oli vain kuusiasteista. Koillismyrsky tuprutti räntää ja lunta. Sää vaikeutti pelastustöitä, joita johdettiin Havusalmen tilalta käsin.
Aluksi luultiin uhreja olevan jopa 12. Pian kävi ilmi, että kuusi muuta työntekijää oli jäänyt saareen odottamaan omaa kyytiään.
Keiteleeseen hukkui kolme miestä ja kolme naista, joista nuorin oli 27-vuotias. Jokaista uhria jäi suremaan puoliso. Kaikilla uhreilla oli myös lapsia. Yhteensä 12 lasta menetti vanhempansa.

 

Myöhemmin tapahtunutta:

Loput hukkuneet nostettiin Keiteleen pohjasta torstaina ja perjantaina. Uhrit siunattiin Äänekosken kirkossa lauantaina 7. kesäkuuta.
Äänekosken kihlakunnanoikeus katsoi, että neljälle hengelle suunniteltu vene oli ylikuormitettu. Veneen ilmasäiliö oli ainakin osin täyttynyt vedellä.
Metsäliiton Teollisuuden kolme johtavaa työntekijää tuomittiin sakkoihin turvallisuusmääräysten rikkomisesta ja kuudesta kuolemantuottamuksesta. Saaressa asunut mies sai sakot pelastustoimien laiminlyömisestä.

 

 

Vastaa