Löytyyhän öljysäiliösi täyttöputkesta vaatimusten mukainen nokkavipuliitin?


Kuvassa vasemmanpuoleinen messinkinen pari on oikeaoppinen kannellinen nokkavipu -malli. Kaksi muuta liitinparia ovat pian auttamattomasti vanhoja.

Jos vastaat kyllä, sinulla on asiat jo hyvin. Jos vastauksesi on ei, sinun on ryhdyttävä ripeisiin toimenpiteisiin. Öljyauto kääntyy takaisin, jos liitin on väärä. 

 

Öljysäiliöiden täyttöputkien vanhat sakaraliittimet tulee vaihtaa kannellisiin nokkavipuliittimiin kesäkuun loppuun mennessä.

– Samalla on varmistuttava, että täytön yhteydessä säiliön paineen tasaajana toimiva ilmaputki on esteetön. Öljylämmityslaitteistojen kunto on kiinteistön omistajan vastuulla, Tukesin sivuilla muistutetaan

Vanhoja sakaraliittimiä on vielä ennen 1985 asennettujen vanhojen omakotitalojen öljysäiliön täyttöputkissa (kuvassa kaksi oikeanpuoleista paria).

– Aikaa liittimen vaihtoon on annettu jo viisitoista vuotta. Parin viikon päästä menee aika umpeen, Jarkko Pasanen LVI-Mopet Oy:stä kertoo.

Lämmitysöljyä toimittavat öljy-yhtiöt edellyttävät, että ennen 1985 asennettujen öljysäiliöiden täyttöliittimet vaihdetaan standardin mukaisiin nokkavipuliittimiin 30. kesäkuuta mennessä. Ympäristövahinkojen välttämiseksi säiliöautojen täyttöletkut voidaan liittää ainoastaan standardin mukaiseen liittimeen.

– Jos liitintä ei ole vaihdettu, niin heinäkuun koittaessa tyrehtyy öljyn saanti. Öljyauto ei annostele öljyä, jos käytössä on yhä tuo valurautainen tai alumiininen sakaraliitin. Öljyauto voi laskuttaa myös turhasta käynnistä, Pasanen muistuttaa.

Öljysäiliön täyttöliittimen vaihtaminen tulee teettää Tukesin rekisterissä olevalla öljylämmityslaitteistojen asennus- ja huoltoliikkeellä. Liittimen vaihdon voi suorittaa liike, jolla on pätevyytenä Aöljy, Cöljy tai Pöljy.

– Tällaisia yrityksiä löytyy Äänekoskelta yksi, eli LVI Mopet ja Suolahdesta yksi, eli LVI Rossi, Pasanen laskee.

Mopetilla on puhelin soinut tiukkaan viime aikoina. Liittimiä on saatu vaihtaa useita.

– On tullut myös soittoja, ettei tiedetä onko kiinteistön liitinasiat kunnossa ja halutaan, että käymme tarkastamassa asian. Kuvassa vasemmalla on oikea liitinmalli. Sitä on saatavana messinkisen lisäksi myös alumiinisena, Pasanen vinkkaa.

 

 

Vastaa