Mielipide: Äänekosken kaupungin kaavoitusselvitykset ja Mämmensalmen (nro 14) suunnitelma


Urheiluväki ja luonnossa liikkujat ovat ilmaisseet huolensa Mämmensalmen alueen (Lossinranta) kaavoittamisesta asuntoalueeksi. Alue on erittäin tärkeä viihtyisyystekijä Äänekosken saarialueen asukkaille keskustaajamassa. Myös historiallisesti lossialueella on merkitystä sillä lossi toimi nimensä mukaisesti tien jatkeena (VT 4) II MS:n jälkivaiheessa saksalaisten sotilaiden siirtyessä vesistöisen Keski-Suomen alueelta Suomen Lappiin. Lossissa työskennelleiden äänekoskelaisten mukaan ylittäjiä sotavarusteineen oli paljon ja kiirettä piti.

Toisaalta on myös ymmärrystä kaavoittamistarpeelle, koska Äänekosken keskusta-alueen vapaista tonttipaikoista on puutetta.

Ennen kaavoittamista ja rakentamisen aloittamista tulee pohtia ja huomioida muutama seikka.

Miten hiihto- ja ulkoiluväen ulkoilun ja liikunnan harrastamisen käy sekä vaarantuuko Äänekoskella vaativampi suosittu hiihtokilpailutoiminta?

Kaupungin alueella on ollut käytettävissä kiinnostavia ja yhtenäisiä rantaväyliä, joita tullaan myös jatkossa tarvitsemaan. Vapaa-ajalla liikkuvat sekä alueitten asukkaat tarvitsevat juuri monikulttuurista ja suunniteltua ympäristöä, jossa voi irrottautua normaalista rutiinista.

Keskusteluissa on tullut esille, että kaupunkilaisille on varattava liikkumisalueita mm. kolmella saaren eri kulmalla: Äänejärven ympärille on jätettävä riittävät ranta-alueet, kuljettavat reitit Piilolanniemestä  Kotakennäälle ja Kuskalliolle sekä kaupungin keskustan rantapuistosta Mämmenlossille ja Likolahteen. Saaren kierto tulisi mahdolliseksi jos Likolahdesta suunnitellaan vielä yhteys VT 4:n toiselle puolelle Kuskalliolle Kuhnamo-järven rantamaisemiin. Sitä toivotaan!

Nämä kolme vapaa-ajan ”käyttöpaikkaa” olisivat helposti eri alueitten asukkaiden ja muitten liikkujien käytettävissä.

Mämmensalmen alue on todella hieno alue mm. valoisien kesäkuukausien aikana Kevätlahteen laskeutuvineen ”ilta-aurinkoineen” ja koko Markkamäen ja sen takaista aluetta voisi kehittää erilaiseen harrastustoimintaan (vrt. op Mirja Lehtisen ideat: lapset, ulkoilijat, luontoharrastajat).

Hiihtoväen kannalta tilanne on huolestuttava ja erikoinen. Jos kaavoitus etenee kuten papereissa ehdotetaan, niin hiihtokilpailualue pienenisi ja ainakin 10 km:n lenkki jäisi pois. Riittävän vaikeusasteen täyttyminen Niinimäen maastossa jäisi askarruttamaan. Virallisissa kuten SM-tasoisissa hiihtokilpailuissa on oltava tilaa ja leveät väylät myös televisiointia varten.

Nykyisin suosiossa ovat olleet 3 ja 5 km:n lenkit, joihin katselijat voivat päästä. Näyttää kuitenkin siltä, että Niinimäen alue on liian pieni vaativampien kilpailujen järjestämiseksi. Jos näin tulee käymään, niin silloin nyt suunniteltu rakennettava kallis lumetusjärjestelmä tuntuu turhalta investoinnilta.

Ja vielä jos kaava etenee suunnitellulla tavalla, niin kaupungin on pahimmassa tapauksessa etsittävä varalle uusi kilpailu- ja vapaa-ajan hiihtokeskusalue. Asia on ollut esillä n. 10 vuotta sitten ja esitys oli, että uusi alue varattaisiin Tärttämäen takaa ns. Rannanmäen alueelta.

Vaikea juttu. Mutta jos hyviä omakotitalon tontteja tarvitaan asukkaille saarialueelta, niin rakentamisellekin on löydettävä tilaa! Rakentamisen lomaan on kuitenkin jätettävä reilusti tilaa vapaa-ajan käyttöön sekä siirtymisiin. Jyrkähköjen rantatonttien jättäminen suunnittelun ulkopuolelle vapaa-ajan käyttöön tuntuisi järkevämmältä ratkaisulta, koska rakentaminen näillä alueilla maksaa 100 000 – 150 000 e enemmän kuin tasamaalla ja kunnallistekniikka on kallista. (vrt. Mörtti, Paatelanlahti ja Ääneniemen koillisranta)

Mämmensalmen kaavoittaminen (nro 14) on jätettävä vain harkintaan ja asiaa pitää miettiä uudelleen. Kaavasuunnitteluosastolle on aiemmin ilmoitettu kaupunkilaisten mielipiteitä ja korostettu, että em. alueen ja ns. Hankkijan tontin (nro 8) jättämistä hollin ajaksi suunnittelupöydän ulkopuolelle!

Tapio Heimonen

Vastaa

 1. Erakko

  Toivottavasti mämmensalmen/lossin metsikköön ei rakenneta enään yhtään taloa. On mukavaa kun vieressä on vanhaa kunnon metsää jossa käydä kesällä ja talvella kiertelemässä ja saaha ajatukset nollattua. Ja voihan siellä olla myös liitoraviakin…

  Vastaa
 2. 4711

  Kumpi on Äänekoskelle tärkeämpi uudet asukkaat vai harrastuspaikat. Eikä jyrkähköön maastoon rakentaminen maksa 100 000- 150 000 euroa enemmän kuin tasamaalle rakentaminen.

  Vastaa
 3. Pettersson

  Lossin seutu pitää jättää vapaaajan alueeksi,Tapsa on oikeassa.
  Kaikki esitykset alueen kaavoitettavaksi ovat turhia ja yli ampuvia,
  heitettäköön roskikseen.

  Vastaa
 4. Veli-Pekka Nieminen

  Hyvä kirjoitus Tapiolta. Olen edelleen samaa mieltä kuin vuonna 2005 Telassa.
  Ranta-alue Lossilta-Likolahteen tulee olla yleisessä virkistyskäytössä.Se on Liikuntapuiston alueeseen kuuluva helmi. Se kuuluu ”kaikille”kuntalaisille.

  Ja viimeistään juuri käydyt hiihdon SM-kilpailut sen osoitti, meillä on Liikuntapuistossa oma Salpausselkämme. Alue on pitkälti lumitykkejä vaille valmis, toimiva kokonaisuus.Tämäkö revittäisiin rikki kaavoituksen hekumassa? Ei.

  Tapsan sanoin; tuo alue tulee jättää hollin ajaksi suunnittelupöydän ulkopuolelle.

  V-P Nieminen

  Vastaa