Mielipide: Juho Kautto pääsi eduskuntaan


Vaalit on pidetty. Äänekoskelle saatiin mitä haluttiin. Oma kansanedustaja! Vasemmisto voitti vaalit Äänekoskella ja Juho Kautto valittiin eduskuntaan. Siitä on jo 20 vuotta, kun viimeksi Pekka Leppänen edusti Ääneseutua.

Juhon etu oli se, että Jari Halttunen ei ollut ehdolla eduskuntaan ja SDP:n ehdokas oli näkymätön, kokematon poliitikko. Juho sai ääniä yli puoluerajojen.

Valtakunnallisesti SDP oli suurin puolue saaden 17,7% ja 40(+6) kansanedustajaa, mutta äärioikeistolainen populistipuolue PS oli hyvin lähellä 17,5% 39(+1) kansanedustajalla. Kokoomus tuli kolmanneksi 17% ja 38(+1) kansanedustajaa. Suurimman tappion kärsi Keskusta 13,8% ja puolue menetti peräti 18 edustajaa saaden 31 edustajaa.

Vihreät sai 11,5% 20 (+5) ja Vasemmistoliitto sai 8,2% 16 (+4). Vaikka SDP oli suurin puolue, niin oikeisto voitti ylivoimaisesti vaalit. Kokoomus, Keskusta, Vihreät, PS, RKP ja KD saivat yhteensä 142 kansanedustajaa. Vasemmisto, SDP, ja Vasemmistoliitto saivat yhteensä 56 kansanedustajaa.

Perinteisesti suurin puolue tunnustelee ja etsii hallituskumppaneita. Keskusta on kokonaan pois hallituskuvioista. Monta mahdollista vaihtoehtoa on olemassa. Kun vasemmisto ei saa enemmistöä, niin SDP joutuu tekemään yhteistyötä oikeiston kanssa. Mahdolliset hallituspuolueet ovat: SDP, Kokoomus, Vihreät ja RKP. Kokoomus suostuu hallituspuolueeksi, jos SDP tekee Kokoomuksen näköistä politiikkaa. Kun SDP ei halua PS:n hallitukseen ja Vasemmistoliitto ei suostu hallitukseen, jossa on kokoomus. Näin ollen PS ja Vasemmistoliitto jäävät mahdollisesti oppositioon. Antti Rinne on vasemmistohenkinen poliitikko, mutta SDP:n sisällä on ns. oikeistosiipi.

Toinen mahdollisuus voisi olla kokonaan oikeistohallitus: Kokoomus, Keskusta,Vihreät, PS, RKP ja KD. Eli suurimman puolueen ei välttämättä tarvitse olla pääministeripuolue. Näin ainakin Portugalissa on mahdollista.

Se jää nähtäväksi minkälainen hallitus saadaan aikaiseksi.

Ilidio Flores Äänekoski

Vastaa

 1. marke

  Ilidio Flores

  Vaalianalyysi oli monesta kohtaa virheellinen.

  Kansanedustaja Juho Kauton onnistuminen vaaleissa on totta kai hieno ja onniteltava saavutus niin henkilökohtaisesti kuin puolueelle, Keski-Suomelle ja Äänekoskelle.

  Olit sitä mieltä että Perussuomalaiset ovat äärioikeistolaisia.Emme ole.

  Äärioikeistolaisuuteen kuuluu, että ollaan valmiita toimimaan myös parlamenttaarisen järjestelmän ulkopuolella.Sen kaltaisia toimintatapoja lähentelevät ryhmät esim.Suomen vastarintaliike tai Rajat kiinni.

  Perussuomalaiset muistuttavat tyypillisesti Eurooppalaista maahanmuutto vastaista puoluetta.
  EU:ssa perussuomalaiset kuuluvat ECR ryhmään,paineita kyllä riittää ENF ryhmäänkin

  Perussuomalaiset saivat 22 uutta kansanedustajaa ei yhtä niinkuin kirjoitit.Pitää muistaa että hajaannuksen jälkeen edustajaryhmä oli 17.Jos taas lasketaan Sinisten saamat äänet yhteen olisimme vaalien voittajia 18,5 prosentilla.

  Hallitusneuvottelusta sen verran, että vahvan yksinkertaisen hallituksen muodostaminen näyttää heikolta.

  Vastaa