Nyt vietetään elinsiirtoviikkoa – elinluovutustahdon kertominen on helppo tapa tehdä hyvää


Elinsiirtoa odottaa Suomessa yli 550 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, elinluovutustahdon ilmaiseminen selkeyttää ja nopeuttaa tilannetta. Elinsiirtoviikko muistuttaa, että jokaisella on oikeus olla hengenpelastaja.

 

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–12.10. Uusi Ole luovuttaja -kampanja käynnistyy tänään. Lauantaina 12.10. on Euroopan elinsiirtopäivä.

– Elinluovutustahdon ilmaiseminen on helppoa ja nopeaa. Sen tekee oikeastaan missä vain. Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi netistä ja tahdon voi kirjata myös Omakantaan. Uusittu Elinluovutuskortti-sovellus antaa mahdollisuuden tallettaa tahtonsa puhelimeen ja kertoa siitä kätevästi läheisilleen, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Suomessa 567 ihmistä odotti syyskuun lopussa uutta elintä. Samana ajankohtana elinsiirtoja oli tehty 340. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolen siirtoja.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään kuitenkin selvittämään ja siitä keskustellaan mahdollisen elinluovuttajan omaisten kanssa. Selkeästi ilmaistu elinluovutustahto kertoo sen omaisillekin ja varmistaa jokaisen henkilökohtaisen kannan toteutumisen. Se myös nopeuttaa elinluovutusta ja ihmishenkien pelastamista, Inomaa kertoo.

Elinluovutustahdon voi kertoa allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla elinluovutuskortti-sovelluksen, kirjaamalla tahdon Omakantaan tai vain kertomalla asiasta läheisilleen.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

Vastaa