Päättäjien päät vähenevät – mikä olisi hyvä valtuutettujen määrä?


Valtuutettujen määrää voisi laskea jopa 15 pään verran. Arkistokuva.

Meillä on nyt 43 valtuutettua, vaan kuinka on ensi valtuustokaudella? 27 vai jotain muuta? 

 

Tilastokeskuksen syyskuun lopulla  julkaisema alueellinen ja kuntakohtainen väestöennuste merkitsisi väestömäärän vähenemistä yli 80 prosentissa nykyisiä kuntia ja kasvua harvemmassa kuin joka viidennessä kunnassa vuoteen 2040. Näin myös Äänekoskella, jossa ennusteen mukaan asukkaita olisi enää reilut 14 000 asukasta. Viime vuoden lopulla äänekoskelaisia oli 18 767.

Väestönmuutoksella, väestön ikääntymisellä ja väestön keskittymisellä on oletettavasti vaikutuksia myös kuntademokratiaan: esimerkiksi valtuutettujen määrä vähenee maltillisesti.

Kuntalaissa valtuutettujen minimimäärä on porrastettu kunnan asukasluvun mukaan, ylärajaa ei ole asetettu. Äänekoskella on tällä hetkellä 43 valtuutettua. Seuraaviin kuntavaaleihin olisi päätettävä valtuutettujen määrä, jolloin 27 valtuutettua tulisi olemaan vähimmäismäärä.

– Kaupunki voi itse valita valtuutettujensa määrän, jos näin ei tehdä, se on sitten tuo vähimmäismäärä, 27. Ylärajaa ei ole, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Asiasta keskustellaan varmasti vielä kevään aikana, sillä ensi vuoden kuntavaaleihin kerätään jo ehdokkaita. Päätös valtuuston lopullisesta koosta tehdään kuluvan vuoden puolella.

Mitä mieltä lukijat? Mikä olisi sopiva valtuuttujen määrä Äänekoskella. Luvun täytyy olla pariton.

 

Vastaa

   1. Jorma Lilja

    Taitaa olla niin että niitä ”vetureita” on muutama ja loput on sitten joo joo-henkilöitä tai sitten ”vastarannan kiiskejä” joille ei mikään käy.

    Vastaa
 1. Otto Normalverbraucher

  ” Mitä useampi kokki , sitä huonompi soppa ” so. 27 valtuutettua riittäisi vallan mainiosti.

  Vastaa