Puolustavat mestarit nöyrin mielin vastatuuleen – Keitele-Regatta taas matkalla kohti Viitasaarta


Matti, Arttu ja Mari Leppänen lähtivät iloisin mielin puolustamaan viime kesän regatta-voittoaan.

– Nöyrin mielin lähdetään matkaan – mutta kyllä se kirpaisee, jos ei nyt voitetakaan. Sen verran usein on käyty täällä harjoittelemassa, Matti Leppänen heitti kipparoimansa Gamman kannelta hieman ennen aamukymmeneltä Mustaniemen satamasta matkaan lähtenyttä Keitele-Regattaa.

Viime vuonna regatan voiton lightning-luokassa ottaneen Leppäsen virnistely paljasti, ettei lopulta kyse ole niin kauhean totisesta kilpailusta.

– Ekan kerran olin täällä jo vuonna 1999. Sen jälkeen ollaan tultu aina, kun on ollut mahdollista eli jos missään ei ole ollut samaan aikaan isompia kisoja.

Leppäsen miehistönä on hänen vaimonsa Mari ja poikansa Arttu. Mukaansa he ovat saaneet Tuusulasta toisen kerran myös Kuitusen venekunnan, jonka kapteenina toimii Yrjö Kuitunen.

Yrjö Kuitunen antaa kilpailunumeron tyttärenpojalleen Aarnelle veneen kylkeen kiinnitettäväksi.

Snow White -veneen kanssa Äänekoskelle saapunut Kuitunen kehuu Keitele-Regatan mainetta lightning-luokan harrastajien keskuudessa. Päällekkäisyyksien vuoksi lightning-veneitä on tosin tällä kertaa mukana vain kuusi. Yhteensä reitille kohti Viitasaarta lähti 15 venettä. Purjehtijoita veneissä on noin 50.

– Piti tulla uudestaan, kun viime vuonna saatiin niin hyvät fiilikset. Olikohan se toinen vai kolmas etappi, kun saatiin spinnata myötätuulipurjeella kolme, neljä tuntia yhteen menoon, Kuitusen tyttärenpoika Aarne Kuitunen kertoi.

Tälläkin kertaa purjehtijat saavat nauttia tuulista, tosin vastaisesta. Juuri ennen lähtöä saatiin tieto, että puuskat yltävät yli kymmenen sekuntimetrin.

– Nyt ei spinnata, kun on kryssiä, Yrjö Kuitunen puhui purjehdusta – eli vastatuuli estää veden päällä ”liitämisen”.

– Taas ollaan yhtä kokemusta rikkaampia. Enemmän tämä on harrastus kuin kilpailemista, Aarne Kuitunen myönsi.

Arvo Suomalainen on osallistunut regattaan joka vuosi.

Matkassa on jälleen myös alan äänekoskelaisveteraani Arvo Suomalainen. Hän on ollut mukana joka vuosi eli ensimmäisestä vuoden 1978 Keitele-Regatasta alkaen.

– Tämä on jo 41. kerta. Pitäisi saada jo vanhuudesta jotain aikahyvitystä, poikiensa Matin ja aina Yli-Muoniosta saakka paikalle saapuneen Riston kanssa matkaan lähtenyt Suomalainen ehdotti.

 

Kaksipäiväinen regatta koostuu kolmesta etapista. Ensimmäinen päättyy iltapäivällä Matilanvirralle. Sieltä lähdetään kohti Viukarin saarta, jossa yövytään. Viukarissa purjehtijoita odottaa muun muassa sauna ja kahdeksan kiloa muikkuja. Sunnuntaina edessä on kisan päättävä etappi Viitasaarelle.

– Odotettavissa on hieno kisa. Vastatuuli tietää sitä, että jännitystä on luvassa koko rahalla. Saadaan ottaa koko rata-alue käyttöön, Matti Leppänen hehkutti ennen lähtöä.

Luvassa on siis luovaa luovimista.

Leena Niskanen on yksi noin 20 regatan toimitsijasta. Huoltoveneessä nautitaan brunssia ennen kuin työt Matilanvirralla alkavat.

Vastaa