ÄKS

Riikka Happo on Äänekosken uusi kirjailija – Elli-enkelin tarina on nyt saatavilla kirjana

10.06.2016 06:00

Riikka Happo kirjoitti koskettavan kirjan tyttärestään Ellistä. Ellillä todettiin trisomia 18 jo ennen syntymää. Elli ehti koskettaa useita ihmisiä kuudentoista elinpäivänsä aikana.

 

Riikka alkoi ajatella kirjan kirjoittamista vain kuukausi Ellin kuoleman jälkeen keväällä 2015.  Kustannussopimuksen Riikka sai tämän vuoden helmikuussa. Keskiviikkona 8. kesäkuuta Riikka sai käteensä ensimmäisen kopion kirjastaan Minä sinua vaan – Elli-enkelin matka.

– Tuntuu kuin olisi synnyttänyt lapsen ja näkisi sen ensi kertaa, Riikka kuvaa tuntojaan.

Ellin tarina on musertava, mutta samalla kannustava. Kehitysvammaisen lapsen odottamisesta, synnyttämisestä, rakastamisesta  ja hänen puolestaan taistelemisesta kertova teos perustuu pitkälti Riikan odotusaikana aloittamaan blogiin Ajatusteni huonossa seurassa.

– Kirjassa on suoria lainauksia blogista ja paljon myös lukijoiden kommentteja. Niihin kaikkiin on jätetty kirjoitusvirheet, koska ne on kirjoitettu tunteiden vallassa sen suurempia ajattelematta ja se haluttiin tuoda esiin myös kirjassa.

Kirjassa käsitellään lapsen kuoleman lisäksi paljon kehitysvammaisten oikeuksia. Odotusaikanaan Riikka sai miehensä kanssa taistella Ellin oikeuksista jatkuvasti.

– Ei tämä ole pelkkä surullinen avautuminen. Punaisena lankana kirjassa on kehitysvammaisten lasten oikeudet  ja se vääryys, jota mekin koimme odotusaikana.IMG_0282

BLOGI JA KIRJA  ovat olleet alusta lähtien Riikan tapa käsitellä valtavaa tunneryöppyä ja myöhemmin myös suurta surua. Blogin kautta Riikka on löytänyt paljon tukijoita ja nähnyt kuinka Ellin tarina on vaikuttanut ihmisiin.

– On monia ystäviäkin, jotka eivät ole blogia lukeneet, koska eivät ikäänkuin halua ruokkia surua. Eikä siinä ole mitään vikaa. Mutta monet ovat saanet siitä lohdutusta ja vertaistukea.

Ellin syntymän jälkeen vanhemmat saivat hoitohenkilökunnalta valtavasti tukea, mistä kertoo myös se, että osa kirjan tuotosta ohjataan Keski-Suomen Keskussairaalan vastasyntyneiden teholle.

– Se on se paikka, jossa Elli eli. Kaikki hoitajat olivat ihania ja ottivat meidät vanhemmat hienosti huomioon. Tämä on minun tapa antaa edes vähän takaisin, Riikka kertoo.

Riikka on iloinen kirjan saamasta ennakkohuomiosta. Pelkästään Riikan kautta kirjaa on tilattu ennakkoon yli 100 kappaletta. Äänekoskella kirjaa on saatavilla Suoramyynti Torppareilta, Citymarketista, Kahvila Päivänpaisteesta ja kirjastosta.

– Kuka tahansa voi tietenkin mennä pyytämään kirjaa omaan kirjakauppaansa tai kirjastoonsa. Näin se yleensä pienien kirjailijoiden kanssa menee.

Riikka on jo ehtinyt toimittaa tilaajille kirjoja. Ensimmäisen kirjan Riikka toimitti laulaja Jenni Vartiaiselle, jonka kappaleen mukaan kirja on saanut nimensä. Kappale on koskettanut Riikkaa syvästi Ellin elämän aikana.

Vaikka kirja on syntynyt suuren surun myötä, on se omalla tavallaan myös toiveiden täyttymys.

– Olen aina haaveillut kirjan kirjoittamisesta, mutta ei ole aiemmin ollut hyvää aihetta. Nyt tuli sellainen tunne, että olin tämän Ellille velkaa. Tämä oli ikäänkuin Ellin elämäntehtävä, Riikka sanoo hiljaa.

 

Riikka Happo on tavattavissa ja myymässä kirjaansa Biotalous- ja juustopäivillä konserttitapahtumien yhteydessä viikonloppuna 10.–12.6.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy