Sattumasta tiedonantajaksi  – Saima Kamppilan evakkomatka pääsi kansien väliin


Saima Kamppilan tytär, Urpu Parantainen (vas), iloitsee Jaana Laamasen kirjoittamasta kirjasta Sotasiskokset Kannakselta.

FT Jaana Laamanen sai kuulla Saima Kamppilan tarinan sattuman kautta, kun hän kohtasi Saiman Urpu-tyttären Internet-kaupassa. Siinä samalla tuli puheeksi Saiman evakkotaival. 

 

Jaana Laamanen on muistitiedosta kiinnostunut tutkija, joka on kirjoittanut viisi muistitietopohjaista tietokirjaa. Kuudes kirja ilmestyi pari viikkoa sitten, se on kolmesti evakuoidun Saima Kamppilan (ent. Saimi Nikkasen), hänen siskonsa Sennin sekä Eevan ja Mailan tarina. Kirja kantaa nimeä Sotasiskokset Kannakselta.

Laamanen kiittää vuolaasti vuonna 2017 edesmenneen Saima Kamppilan tytärtä, Urpu Parantaista. 

– Sain tutustua perheeseen, sellaiseen, joka tuki täydestä sydämestään kirjan tekijää. On Urpun ansiota, että sain tämän kirjan aineiston. Nyt sain tallennettua paljon tärkeitä asioita yksien kansien väliin, Laamanen kiittelee.  

Laamanen kutsuu Urpua ja Saimaa tiedonantajikseen.  

– Tutustuimme nettikaupassa vuonna 2014, kun Urpu osti minulta Kalevala korun vanhan Kaukolan ristin. Hän kertoi sen tulevan äidilleen. Kaupanteon yhteydessä selvisi Nikkasen perheen surulliset sotakokemukset, sen kuinka Saima evakuoitiin kolmesti, Sen, kuinka hän suri kolmella sankarihaudalla ja sen, kuinka hän kulki 14-vuotiaana karjan kanssa 500 kilometriä kolmessa viikossa Karjalankannakselta Etelä-Savoon, Laamanen kertoo.  

Tutkijan kiinnostus syttyi heti. Tässä olisi tarina tallennettavaksi ja kansakunnan muistiin pistettäväksi.  

– Kaikki oli hyvin luontaista, sellaista kuin vain parhaimmillaan kirjan teko voi olla. Tämä johtui siitä, että tiedonantajillani oli vahva tahto olla mukana prosessissa. Minun ei tarvinnut vakuutella heitä, kuinka tietojen tallennus on tärkeää, Laamanen kertoo.  

Urpu Parantainen kertoo Saima-äidin innostuneen kirjan teosta oitis.  

– Asiaan liittyi vahva luottamus Jaanaan, joka syntyi jo ensi kohtaamisella, Parantainen sanoo.  

– Minulle selvisi heti, että Saima on erinomainen tiedonantaja, jonka sain itselleni kuin lahjaksi. Saima halusi kertoa tarinansa ja hänen lapsensa olivat kiinnostuneita asiasta, Laamanen komppaa.  

Muistitietopohjaisten tietokirjojen teko viitteineen ja lähteineen on pitkään työstettävä juttu, sillä tietoja täytyy todentaa ja taustoittaa.  

– Asioita täytyy myös avata lukijalle, Laamanen sanoo.  

Saima Kamppila ei ennättänyt nähdä kirjaa valmiina. Hän menehtyi tammikuussa vuonna 2017, 87-vuotiaana.  

– Äiti olisi nyt onnellinen! Hän olisi tykännyt kirjasta aivan varmasti! Oli hienoa, että äiti sai kertoa omaa elämänsä historiaa, josta hän muisti todella hyvin yksityiskohtia, sellaisia, jotka tulivat meille jälkeläisillekin yllätyksenä. Kirja on yhteistä historiaamme, upea perintö seuraavillekin sukupolville, ja tämä on myös palvelus meidän perheelle ja suvulle, Parantainen kiittelee.                      

Saimi Nikkanen (myöhemmin Saima Kamppila) syntyi Karjalankannaksella, Kivennavan Rantakylässä. Hän meni naimisiin Simo-Matti Kamppilan kanssa vuonna 1952. Kamppilat toimivat opettajana Pirkanmaalla, Hämeessä ja Pohjois-Suomessa ennen kuin muuttivat Äänekoskelle vuonna 1959, Simo-Matti eteni lopulta kauppaoppilaitoksen rehtoriksi ja Saimi luokanopettajaksi. Saimi erikoistui kuvaamataidon opettajaksi. Hän toimi taidemaalarina ja oli perustamassa Äänekosken taiteilijaseuraa.  

Sotasiskokset Kannakselta -kirjaa voi ostaa tilaamalla osoitteesta www.bookcover.fi 

Saimi kuvattuna pienenä tyttösenä. Myöhemmin Saimista tuli Saima.

Vastaa