Taidemuseon Päätä ja Häntää -näyttely on upea osoitus mielikuvituksen runsaudesta


Riikka Helmisen oma lemppariteos on kotkan pää. Taidemuseolla on tämän lisäksi 18 muuta upeaa teosta.

Äänekosken taidemuson syksy käynnistyy näyttelyllä nimeltä Päät ja Häntää. Äänekoskelaissyntyinen Riikka Helminen os. Silvennoinen, on melkoinen hitsipillin pitelijä, sen voi todeta teoksia katsellessa. 

 

Riikka Helminen kertoo Äänekosken näyttelyn olevan hänelle kuin paluu menneisyyteen. Taidemuseo on tuttu paikka, ainakin ulkoseiniltään. 

– Isä Veikko oli töissä tehtaalla ja äiti tuossa tehtaan konttorissa. Totta kai minäkin ajauduin tehtaalla kesätöihin, Riikka muistelee. 

Riikka muutti parikymmentä vuotta sitten etelä-Suomeen. 

– Aloitin työurani kirjapainossa, Riikka kertoo. 

Taiteen tekemisestä on tullut ammatti. Riikka laske, että kymmenen vuotta sitten iski kipinä taiteen tekemiseen. 

– Isäni oli todella hyvä puutöiden tekijä. Itse olen sen verran suurpiirteisempi, etteivät puutyöt ole minun lajini. Metallityötä ei tarvitse tehdä niin justiinsa. Innostuin metallin taivuttamisesta, kun lähden vanhoilla päivilläni opiskelemaan Petäjävedelle. Hitsauskurssia käydessäni, huomasin löytäneen lajini, Kintaudella asuva Riikka kertoo.  

Edellinen Äänekosken näyttely oli Hoikkassalissa vuonna 2016. Riikka iloitsee, kun kotikaupungin taidemuseolta otettiin yhteyttä. Taiteilija on pitänyt tänä vuonna jo neljä näyttelyä.

– Suurin osa teoksista ovat aivan tuoreita, tänä vuonna tehtyjä. Toissapäivänä tein viimeisimmän työni, jonka toin tänne esille. Kun aloin kasata näyttelyä, huomasin, että olen ollut viime aikoina tuottelias, vaikka useat teokset ovat olleet jumalattoman hitaita tehdä, Riikka nauraa. 

Kierrätysmateriaali on päässyt teoksissa hyvin esille. Riikalla alkaa mielikuvitus laukata, kun hän saa käsiinsä jostakin koneesta tai työkalusta irronneen metalliosan. 

– Saan teollisuudesta ylijäämäpeltiä. Asun naulatehtaan lähellä ja sieltä olen hakenut harjaterästä. Ystävät ja sukulaiset keräävät myös minulle erilaista materiaalia käyttööni. 

Jyväskylän keskussairaalan kokoelmiin ostettu vuohi saattaa olla teos, jonka moni on nähnyt. Eläinaiheet ovat lähellä Riikan sydäntä: näyttelystä voi bongata muun muassa kanan, ketun, kotkan, ilveksen, hirven ja koiran. 

– Koen tärkeäksi saada aikaiseksi ilmeen, Riikka sanoo. 

Teoksia katsellessa voi nähdä näitä ilmeitä. Yksityisomistuksessa oleva, tilaustyönä tehty saksanpaimenkoira, Esko, näyttää siltä, että se lähtee jalustaltaan liikkeelle. 

– Kaikki lähtee kolmiuloitteisuuden hahmottamisesta, Riikka kertoo. 

Päätä ja Häntää – Riikka Helmisen kierrätystaidetta avoinna Äänekosken taidemuseolla 17.9.-24.11.2019 ti-to 12-15 sekä su 12-16. Sisäänpääsy 3/2/0 € tai Museokortilla. 

Vastaa