Tarinakengät -näyttely kertoo karua tarinaa lähisuhdeväkivallan eri muodoista


Tarinakengät- näyttely avattiin Äänekosken kaupungintalon aulaan Näyttely on esillä tammikuun loppuun saakka. 

 

Tarinakenkien ydinajatus on tilan tekeminen väkivallan kokijoiden ajatuksille ja tunteille. Näyttely mahdollistaa lähisuhdeväkivallan kokijan oman tarinan esille tuomisen hyvin henkilökohtaisella tasolla, ilman kasvoja, nimeä tai henkilöhaastattelua. Näyttelyyn on tuotu usean anonyyminä kirjoittaneen henkilön tarina perhe- ja lähisuhdeväkivallan kokemuksista.

– Näyttelyn tarkoituksena on herättää tietoisuutta lähisuhdeväkivallasta todellisten tarinoiden avulla, kertoo Äänekosken turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Minttu Lämsä.

Väkivalta koskettaa, niin henkisesti kuin fyysisestikin ja väkivaltaa voi kokea monella eri tasolla.

– Se voi koskettaa ketä tahansa. Kun tutkii väkivallan nelikenttää, voi huomata, että normaaliksi luultu toiminta onkin joku väkivallan muoto. Esimerkiksi taloudellinen väkivalta tai digivaino, ohjaaja Riikka Liekkinen sanoo.

Osallistava näyttely rakentuu väkivaltaa kokeneiden ihmisten kertomuksista ja selviytymisestä.

– Valitettavasti näitä tarinoita on suomalaisten keskuudessa yhä aivan liikaa. On tärkeää muistuttaa, että väkivallan kokija ei ole yksin eikä hän ole kokemaansa syyllinen. Apua on tarjolla, ja väkivallasta voi selvitä, muistuttaa Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n puheenjohtaja Merja Närhi.

Tarinakengät -näyttely on kiertänyt eri puolilla Suomea vuodesta 2015 lähtien, ja on saanut runsaasti palautetta koskettavista ja puhuttelevista tarinoistaan.

– Näyttely korostaa myös avun ja tuen saamisen tärkeyttä. Edelleen riittää työtä, jotta väkivaltaa kokeneet saavat riittävän ja lain heille takaaman avun. Turvakotien työ on saatu onneksi vakiinnutettua. Nyt kehittämisen keskiöön tulisi nostaa avopalveluiden saatavuuden selkeä parantaminen, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaSusanna Huovinen sanoo.

Tarinakengät-näyttely on osa Ensi- ja turvakotien liiton Jalkautuva naistyö – Naisen hyvinvoinnin vahvistaminen väkivaltaa ennaltaehkäisevänä tekijänä -hanketta, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys (RAY). Hankkeessa autetaan naisia tunnistamaan lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa sekä rohkaistaan hakemaan apua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan.

Tarinakengät -näyttely Äänekosken kaupungintalon aulassa tammikuun loppuun saakka. 

 

Vastaa