Tekninen lautakunta päätti tilavuokrista: Teatteriesityksen hinta hirvittää harrastajia


Äänekosken teatteri on esiintynyt pitkään täysille saleille. Kuva viime vuoden Suurenmoista -näytelmästä. Kuva: Katja Sauranen.

Äänekosken kaupungin tekninen lautakunta päätti kokouksessaan kaupungin omistamien ja hallitsemien tilojen käyttömaksuista. Äänekosken teatteri laski hintalapun näytökselle harjoituksineen.

 

 

– Hinnat noudattelelevat alueellista hintatasoa, ja niitä on verrattu myös muiden kuntien ja kaupunkien vastaaviin maksuihin, tekninen johtaja Tommi Rautjärvi kertoo.

Tilavuokrien on tarkoitus auttaa pitämään tilat käyttökunnossa. Rautjärven mukaan niillä ei saada katettua kuluja kokonaan, mutta ne ovat hyvä alku. Tilannetta seurataan nyt vuoden verran.

– Kun nähdään maksujen vaikutukset, voidaan arvioida millaiset maksutasot ovat jatkossa. Tekninen lautakunta tarkastelee maksuperiaatteita vuosittain, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Anna-Riitta Pentinpuro toteaa.

Pentinpuro korostaa, että käyttömaksujen tarkoitus on nostaa tilojen käyttöastetta.

– Vuokrat auttavat myös läpinäkyvyydessä: kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus varata tilat käyttöönsä. Tarkoitus on parantaa käyttöastetta, ettei tulisi ylivarauksia.

Käyttömaksuihin on mahdollista hakea myös kaupungin kohdeavustusta. Alle 18-vuotiaille esimerkiksi koulujen liikuntasalit ovat ilmaisia, lukuunottamatta lukion ja Suolahden yhtenäiskoulun saleja.

– Se helpottaa esimerkiksi junioritoiminnan järjestämistä. Tarkoitus ei ole, että tilavuokrat aiheuttaisivat jonkun toiminnon loppumisen kokonaan. Ilmaistapahtumien kohdalla voi miettimä, perittäisiinkö jatkossa nimellistä pääsymaksua vuokran kattamiseksi, Pentinpuro toteaa.

Teatterin tulevaisuus huolettaa

Äänekosken teatterin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Milja Parantainen on huolissaan käyttömaksun vaikutuksesta yhdistyksen toimintaan. Parantainen otti torstaina sähköpostitse yhteyttä lautakunnan jäseniin ja ilmaisi huolensa siitä, miten voittoa tavoittelematon harrastajayhdistys voi vastata käyttömaksuihin.

– Onko niin, että kaikkea täällä on pyöritettävä bisnes lähtöisesti..? Äänekosken teatterin harrastajat tekevät tätä oman työnsä ohessa ja hyvin tekevätkin, ammattimaisesti, täydestä sydämestä ja rakkaudesta teatteriin, Parantainen kirjoitti ÄKSälle välittämässään viestissä.

Parantainen kertoo laskeneensa, että pelkkiin harjoituksiin kuluvan ajan käyttömaksut olisivat yli 800 euroa. Summan päälle tulisivat vielä varastointikulut esimerkiksi lavasteille ja rooliasuille sekä esiintymis- ja lavastuksen tekemiseen menevien aikojen tilavuokrat, jolloin koko esityksen hinnaksi tulisi tuhansia euroja.

– Se on meille tosi iso summa. Todella täytyy miettiä, miltä teatterin tulevaisuus Äänekoskella näyttää, Parantainen huokaa.

Tommi Rautjärvi ei halua kommentoida yksittäisten toimijoiden tilannetta, mutta korostaa, että tilavuokratyöryhmä on tehnyt pitkään töitä taatakseen mahdollisimman oikeudenmukaiset ja tasapuoliset vuokrat kaikille.

– Jos toimija kerää lipputuloja, on mielestäni vähintäänkin kohtuullista että tiloista maksetaan asiaankuuluva vuokrasumma. Oli kyseessä sitten jalkapalloseura, jääkiekkojoukkue tai kulttuuriyhdistys, Rautjärvi summaa.

Lautakunta pohtii, että teatteri ja vastavat toimijat voisivat harkita harjoituksien järjestämistä jossain edullisemmassa tilassa, ja mahdollisuutta järjestää vain näytökset maksullisessa tilassa. Tilavuokrien käyttöönoton jälkeenkin kaupungille jää paljon ilmaisia tiloja, kuten kerhohuoneita ja liikuntasaleja, joita voi hyödyntää toiminnassa.

Vastaa

 1. Juri Belonow

  Jos teatteria tekisivät lestadiolaiset, niin hintoihin tulisi huojennuksia..

  Vastaa
 2. Maksa kulttuurin tekemisestä

  No. Artisti maksaa. Ja kasvain, kun sattui parahiksi ’Kaupunginhallitus: Monitoimihalli omaksi 5,3 miljoonan euron lainalla’

  Vastaa
 3. Teatteria tuettava

  Ehdotettaisiinko urheilujoukkueelle harjoitusten järjestämistä ”kerhohuoneilla”, ja vain pelien pitämistä oikealla kentällä?

  Vastaa
 4. Anja Tanskanen

  Mummonmökki, Niin upea saavutus terveyskeskuksen henkilökunnalta, että kelpaa hyvin vietäväksi vaikka eduskuntatalolle budjektikeskusteluun.

  Kaupungintalolla suljettujen ovien sisäpuolella on koomista draamaa niin paljon, että samanlainen päätöksistä kertova näytelmä saataisiin ilman suurempaa harjoitusta aikaiseksi.

  Vastaa