Tukea, kipinää ja hyötyä tulevaan


Onko syksylle vielä suunta hakusessa? Jouko Laaksonen osoittaa yhtä vaihtoehtoa: Koskelan Sytykkeitä tulevaisuuteen -linjaa.

 

Jos edessä on välivuosi, omaa polkuaan voi lähteä selkeyttämään kansanopistolinjalle Koskelaan.

 

Syksy saapuu, mutta kaikilla nuorilla eivät suunnitelmat ole aivan selvillä arjen taas alkaessa. Ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jäi yli neljäsataa keskisuomalaista nuorta, korkeakoulujen yhteishaussa sisään pääsi vain noin joka neljäs hakija. Tiedot käyvät ilmi Opetushallinnon tilastopalvelusta.

Monelle edessä on siis niin kutsuttu välivuosi. Välivuotta voi viettää monella tavalla, ja yksi niistä on Koskelan Setlementin järjestämä aivan uusi koulutus Äänekoskella: Sytykkeitä tulevaisuuteen.

– Sytykkeitä-koulutus on yhden lukuvuoden kestävä pitkä kansanopistolinja, joka on suunnattu 18–25-vuotiaille nuorille. Koulutuksessa on tarkoitus etsiä ja tarkentaa omaa polkua, vastuukouluttaja Jouko Laaksonen kertoo.

Kysyntää tällaiselle koulutukselle luulisi olevan. Moni nuori kamppailee ammatinvalinnan kanssa haku-uudistuksien ja työllisyystilastojen viidakossa. Laaksonen kannustaa, että jokaiselle kyllä löytyy se oma juttu – joskus siihen vain tarvitsee vähän apua sekä pysähtymistä eri vaihtoehtojen äärelle.

– Opiskelijaryhmästä tulee mitä luultavimmin sen kokoinen, että meillä on mahdollisuus myös henkilökohtaiseen tukeen ja opastukseen. Linjalla voidaan tehdä tutustumiskierroksia eri alojen työpaikoille, käydään läpi eri koulutusvaihtoehtoja ja harjoitellaan omien vahvuuksien tunnistamista, Laaksonen kertoo.

Linjalta saa paitsi eväitä työelämään, myös hyötyä tuleviin hakuihin. Koulutuksen loppuun suorittaneet saavat 6 hakupistettä hakeutuessaan toisen asteen ammatilliseen peruskoulutukseen. Kansanopistovuosi ei myöskään vie ensikertalaiskiintiötä korkeakouluun haettaessa.

– Opiskelu on joustavaa, ja paljon tehdään ryhmä- ja projektitöitä. Koko laajuus on 30 opiskelijaviikkoa, eli syyskuun alusta toukokuun puoliväliin. Linja täyttää päiväopiskelun laajuusvelvoitteet, joten opiskeluun voi myös hakea Kelan opintotukea.  Lisäksi opiskelijat voivat osallistua maksutta Koskelan kansalaisopiston iltakursseille, Laaksonen kertoo.

Sytykkeitä tulevaisuuteen -koulutuksen haku 12.8.2019 mennessä Koskelan nettisivuilla.

Vastaa