Tulenkesyttäjien uusi kotipesä


Äänekosken uusi paloasema hehkuu auringonvalossa tulenpunaisena ja oranssin sävyissä.

Äänekosken uusi paloasema on suunniteltu Puhdas paloasema -konseptin mukaan. 

 

Elo-syyskuun vaihteessa Hiskinmäellä kulkee jos jonkinmoista muuttokuormaa, kun palolaitoksen väki muuttaa uusiin tiloihin parinsadan metrin päähän. Uuden paloaseman vihkiäisiä vietetään 9. syyskuuta.

– Täällä on kaikki viimeisimmän tekniikan mukaista. Kävimme suunnitteluvaiheessa ottamassa mallia Laukaan, Vaajakosken ja Keljon asemilta, ja kaikki on tehty toiminnallisuus edellä, tilapäällikkö Hannu Saarela esittelee.

Juuri toiminnallisuuden puute alkoi vaivata vanhalla paloasemalla ajan myötä. Uuden aseman pääsuunnittelija, arkkitehti Pirkko Hildén Jyväskylän Arkkitehtipalvelusta kertoo, että tällaisessa rakennuksessa tärkeintä on se, että kaikki toimii – ja turvallisesti.

– Vanha asema oli suunniteltu vanhan systeemin mukaan, ja siitä olisi ollut hyvin vaikea saada semmoista nykyajan määräykset täyttävää. Tämä rakennus on tehty Puhdas paloasema -konseptin mukaisesti, eli kaikki altistuminen palokaasuille ja savulle jää heti pesuhalliin eikä leviä ympäri asemaa, Hildén kertoo.

Puhdas paloasema -mallin tarkoituksena on vähentää miehistön altistumista pinnan ja ilman epäpuhtauksille. Uudella asemalla savuiset vaatteet, kengät ja varusteet riisutaan niille pyhitetyissä tiloissa ja puhdistetaan tarkasti. Ilmanvaihto on rakennettu erilliseksi niin, etteivät pienhiukkaset pääse leviämään. Korkeassa tornissa on tilaa kuivattaa puhdistettuja vesiletkuja.

Uudessa hallissa on 14 ovea, joista palokalusto on valmiina kiitämään tehtävälle. Autoille on myös oma pesuhallinsa, ja veneille ja moottorikelkoille oma varastonsa.

– Pihan huoltorakennuksessa voidaan tehdä kunnostustöitä ja säilöä tällaista välineistöä sesongin ulkopuolella. Tähän tulee viereen vielä varavoimalähde, jotta sähkökatkos ei häiritse laitoksen toimintaa, Saarela kertoo.

Hiskinmäen vanhaa asemaa ei ole tarkoitus purkaa, vaan siihen etsitään uusi toimija. Tällä hetkellä on väläytelty, että Äänekosken Kiinteistönhoito siirtäisi toimintojaan Hiskinmäelle. Saarelan mukaan nykytrendinä on, että vanhaa ei kannata lähteä kunnostamaan. Se on usein vaativa projekti, jonka lopputuloksesta ei voi olla varma.

– Oli edullisempaa ja kaikin puolin helpompaa tehdä uudet tilat alusta asti tarkoitukseen sopivaksi.  Palomiehet ja ensihoitohenkilökunta viettävät täällä aikaa vuorokauden ympäri, eikä vanhaa tilaa oltu suunniteltu sellaiseen. Nyt on virkistystilat kunnossa, ja turvallisuustekijät otettu huomioon, Saarela toteaa.

Ulkoseinän väritys on jo herättänyt ihastusta kuntalaisissa. Metallipinta hohtelee punaisen ja oranssin sävyissä kuin tulenlieskat konsanaan. 

– Päädyimme tähän uudenlaiseen materiaaliin, koska sen lämmöneristys on hyvä ja se kestää kaikki sääolosuhteet. Metallipintainen elementtirakenne on yksinkertainen eikä kerää kosteutta,  on paloturvallinen ja on täysin kierrätettävä, Hildén kertoo.

Kaikkineen uuden paloaseman rakentaminen on ollut usean miljoonan euron projekti. Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut: kalustoa ja tiloja ei voi jättää uudistamatta turvallisuuden kustannuksella. Osan kustannuksista maksaa kaupunki, osan Keski-Suomen Pelastuslaitos. Paloasemia on viime vuosina uudistettu muissakin kunnissa, ja seuraavaksi vuoroaan odottaa muun muassa Viitasaaren asema. 

Vastaa

  1. Jiti

    Eikös se niin ole ettei kannata kenenkään muuttaa tuohon vanhaan. Olkaa nyt järkeviä.

    Vastaa
  2. Kateellinen naapurikunnasta

    No huhhuh! Arkkitehdille menee kyllä täydet kymmenen pistettä! Tätä täytyy melkein käydä katsomassa paikan päällä.

    Vastaa