Turvakoti auttaa aina


Kun omassa kodissa on väkivallan tai sen uhan vuoksi pelottavaa, turvakoti auttaa.

 

Vaikka turvakodit ovat usein täynnä ja paikkoja tarvittaisiin kipeästi lisää, ketään ei jätetä koskaan yksin eikä ilman apua.

Marraskuussa vietetään valtakunnallista turvakotien teemakuukautta, jonka aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä kaikki Suomen turvakodit haluavat lisätä tietoisuutta saatavilla olevista palveluista sekä madaltaa turvakotien käyttökynnystä.

Turvakoti on tarkoitettu kaikenikäisille naisille, miehille ja lapsille silloin, kun kotiin jääminen on fyysisen tai henkisen väkivallan tai sen uhan vuoksi pelottavaa. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta. Turvakodissa oleminen on asukkaille ja kunnille maksutonta.

Viime vuonna Suomen turvakodeissa autettiin yhteensä 2 274 aikuista ja 2 051 lasta. Paikkoja ei ole riittävästi, vaikka niitä on lisätty vuosittain. Eniten turvakodeille on kysyntää pääkaupunkiseudulla, mutta paikkapula on valtakunnallinen. Tämä koskee myös Keski-Suomea.

– Alueen ainoassa turvakodissamme Jyväskylässä on vuodessa noin 100 aikuista ja 100 lasta. Kaikille avun tarvitsijoille ei aina löydy tilaa, joten tänäkin vuonna jo yli 50 perhettä on jouduttu ohjaamaan muihin turvakoteihin, johtava sosiaalityöntekijä Tuija Sojakka Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:stä sanoo.

Sojakka korostaa, että kukaan ei kuitenkaan jää ilman turvakotipaikkaa, jos avun tarvitsija on valmis lähtemään toiselle paikkakunnalle.
– Selvitämme aina tarpeen ja vaihtoehtoiset mahdollisuudet asiakkaan puolesta. Ketään ei jätetä koskaan yksin, Sojakka sanoo.

Jyväskylän Kuokkalassa sijaitseva turvakoti on kodinomainen paikka, jossa jokaisella asiakkaalla ja perheellä on käytössään oma huone. Nykyisessä turvakodissa on viisi perhepaikkaa, mutta ensi syksynä Liitukujalle valmistuvat uudet toimitilat tuovat Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Susanna Huovisen mukaan helpotusta tähänkin tilanteeseen.

– Olemme iloisia ja innoissamme siitä, että saamme kaikki toiminnot ja palvelut saman katon alle ajanmukaisiin ja uusiin tiloihin. Iloinen asia on sekin, että muuton myötä turvakotipaikkojen määrä lisääntyy kahdella. Nämä paikat tulevat todelliseen tarpeeseen, Huovinen sanoo.

Marraskuisen turvakotikuukauden tavoitteena on tehdä turvakotitoimintaa ja turvakotien tarvetta tunnetuksi. Suomesta löytyy edelleen paljon kansalaisia ja ammattilaisiakin, jotka eivät tiedä, miten turvakotiin pääsee ja miksi tai milloin sinne voi hakeutua.

Huovinen korostaa, että kynnys on tehty mahdollisimman matalaksi.
– Asiakas voi tulla turvakotiin suoraan tai soittaa ja keskustella turvakodin henkilökunnan kanssa tilanteestaan. Jokainen yhteydenottaja kohdataan lämpimästi ja arvostavasti. Asiakkailta saamissamme palautteissa korostuvat työntekijöittemme ammattitaito, tilojen kodinomaisuus ja vertaistuen merkitys.

Vastaa