Unelma nyt virallisesti eloon – Huiman miehet vuonna 2020 Korisliigan kärkyksi


Huiman miesjoukkueen kehittämisestä kertoivat Pena Ranta, Juha Sten ja Simo Salmelin.

Unelmia pitää olla. Ja joskus ne on hyvä sanoa ääneen.

Huiman edustuskoripallojaosto sanoi sen virallisesti maanantaina. Seuran miesjoukkue taustoineen on tarkoitus rakentaa Korisliiga-kelpoiseksi vuoteen 2020 mennessä.

Tavoitteen julkistaminen kertoo siitä, että liikkeellä ollaan tosissaan – pitkäjänteisellä otteella. Sellaisesta onkin ollut puutetta.

Rakennustyömaan kymppinä toimii päävalmentajana aloittava ex-maajoukkuepelaaja Juha Sten. Apuna jatkaa perustan kolmen alasarjavuoden aikana tehnyt Pena Ranta. Mukaan liittyy lisäksi Jarmo Räisänen, valmennustiimin kolmas entinen SM-sarjapelaaja.

– Halusin selvittää onko seura tosissaan ja onko tavoite realistinen, Sten, 32-vuotias Turun NMKY:n kasvatti taustoittaa omaa osallisuuttaan.

– Palaset loksahtivat kohdalleen, sillä se, mitä Pena on tehnyt on ihan sama kuin oma arvomaailmani. Uskon, että päämäärä on mahdollinen saavuttaa. Lisäksi rakastan haasteita.

PROJEKTILLA on nimikin: Kärkyllä Korisliigaan 2020. Stenin sopimus on aikatauluun sopivasti mallia 2+2.

Liiganousua Sten ja Ranta eivät mene lupaamaan. Suomeksi tavoitteena on kehittyä ja nostaa sarjatasoa niin, että Äänekoskella on neljän vuoden kuluttua toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli A-divarissa menestyvä joukkue.

Tulevalla kaudella Huima pelaa edelleen kakkosdivaria. Mutta jo ensi keväänä joukkue pitäisi saada nostettua B-divariin eli kolmostasolle.

Käytännön haaste löytyy tässä kohtaa alueellisen kakkosdivarin ja valtakunnallisen B-divarin välisestä kynnyksestä: liki 50 joukkueesta vain yksi nousee pelillisesti. Siksikin Huiman on kehitettävä myös muuta toimintaansa Koripalloliiton kriteereiden mukaisesti, sillä liitto voi hyväksyä B-divariin joukkueita myös muilla kuin pelillisillä perusteilla.

– Kakkosdivariin emme voi jäädä projektin kanssa kiinni. Jos pelillinen nousu ei onnistu, meillä pitää olla valmius villin kortin hakemiseen, Ranta linjaa.

KYSE EI suinkaan ole vain miesten joukkueen nostamisesta. Jaostossa halutaan pitää huolta, että myös naiset pystyvät pitämään paikkansa valtakunnan huipulla. Ja ennen muuta siitä, että juniorityö toimii jatkossakin.

– Kun saadaan projekti lentoon, se tukee kaikkia muitakin osa-alueita, Ranta uskoo.

Pelikentän ulkopuolista toimintaa on tarkoitus kehittää projektin aikana laajemminkin. Talouden kohentaminen on tietysti avainasia, jotta miestenkin joukkueesta saataisiin aidosti Korisliiga-kelpoinen.

Huima teki kolme vuotta sitten radikaalin ratkaisun ja luopui miesten A-divaripaikasta. Tuolloin toiminnassa oltiin ajauduttu tekohengityksen puolelle, ja joukkuekin oli aivan liikaa kolmen amerikkalaispelaajan ja muiden ei-äänekoskelaisten varassa.

Nyt ollaan palattu juurille. Tulevaisuudessa miesten joukkue on tarkoitus rakentaa omien kasvattien ympärille. Heitä onkin nyt kehittymässä, mistä todistavat mm. C-poikien oivat otteet omassa SM-sarjassaan.

Huima haluaa kehittää valmentamista ns. akatemiasuuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että nuorilla pelaajilla olisi mahdollisuus päiväharjoituksiin esimerkiksi koulunkäynnin yhteydessä.

A-DIVARISTA luopumisella oli myös negatiivisia vaikutuksia.

– Kun miesten joukkue hävisi näkyvistä, katosi myös tekijöitä, edustuskoripallojaoston puheenjohtaja Simo Salmelin kertoo.

Mieskoris valtakunnan tasolla ei ole halpaa leikkiä. Talkoohenki ei loputtomiin kanna.

– Tuleva kausi mennään läpi samalla tyylillä kuin edellisetkin, mutta miesten nousun jälkeen emme voi enää toimia samoilla voimilla. Jossain vaiheessa tarvitsemme täysipäiväisen tekijän, Salmelin linjaa.

Sten tekee päivätyötä opettajana Telakkakadun koululla. Projektin alkuvaiheessa hän tuo Huimaan muutakin kuin koripallo-osaamista.

– Jo pelaajana sotkeuduin sinne ja tänne. Halusin tietää, miten seurat hoitavat asioita. Toimin Lappeenrannassa managerinakin kaksi vuotta. Valmentaminen on kuitenkin mulle se ykkösjuttu.

Juha Sten.

Juha Sten.

Palokassa puolisonsa kanssa asuva Sten pelasi aikanaan 31 miesten maaottelua. Takamies päätti Saksaan, Ruotsiin ja aina Espanjaakin vieneen peliuransa ammattilaisena neljä vuotta sitten terveydellisistä syistä. Valmennuskokemusta on mm. LrNMKY:n A-divarijoukkueesta ja 20-vuotiaiden maajoukkueesta. Viime kaudella Sten oli luotsaamassa HoNsU:n A-pojat SM-hopealle.

Touhukkaalla miehellä riittää tekemistä Huimassa neljäksi vuodeksi, ehkä kauemmaksikin aikaa. Mutta kun virtaa riittää, niin sitten mennään.

– Hullu on se, joka alkaa laskemaan tunteja. Luonne on sellainen, ettei osaa tekemättäkään olla. Eikä minulla ole vielä lapsiakaan.

STEN EI aio enää palata pelikentille. Mutta hänen tulonsa valmentajaksi tarkoittaa sitä, että 35-vuotias Ranta voi keskittyä jatkossa enemmän pelaajan hommiin.

Huima yrittää vahvistaa muutoin varsin nuorta joukkuettaan muillakin kokeneemmilla, äänekoskelaislähtöisillä pelaajilla. Tulevasta kaudesta on puhuttu mm. Sami Mäntymaan kanssa. 193-senttinen ja 28-vuotias Mäntymaa pelasi viime kaudella A-divaria HoNsUssa. Mäntymaalla on yhden kauden verran myös Korisliiga-kokemusta myös Uudestakaupungista.

– Aloitamme syksyllä ilman amerikkalaisvahvistusta. Mutta meillä pitää olla valmius sellaisen hankkimiseen, Ranta linjaa.

Mutta jos projekti lähtee lentoon, muutaman vuoden päästä Huimassa ”tarkastellaan liiganousun realiteettaja”.

– Pöhinää pitää olla, mutta leijumaan ei saa alkaa, Ranta tiivistää.

Vastaa