Uuden keskussairaalan kustannukset pompsahtivat – nyt hintalappu jo 420 miljoonaa


Pienoismalli ei paljoa maksa, mutta oikea sairaala kyllä.

Jos nousi Äänekosken uuden terveysaseman hinta matkan varrella, niin sama on tilanne maakuntamme yhteisen keskussairaalan suhteen. Jyväskylään pystytettävän Keski-Suomen keskussairaalaan kokonaishinnaksi arvoidaan nyt jo 420 miljoonaa euroa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi perjantaisessa kokouksessaan Keski-Suomen keskussairaalan läheisyyteen rakennettavan uuden sairaalan päivitetyn hankesuunnitelman yksimielisesti. Hankesuunnitelmaan on tehty tarkennuksia sekä tilaohjelman että rakennuskustannusten suhteen.

Uuden sairaalan kooksi on tarkentunut 99 000 brm2, joista 86 000 brmon tarkoitettu erikoissairaanhoidon käyttöön ja 13 700 mJyväskylän kaupungin perusterveydenhuollon toimintojen käyttöön.

PÄIVITETYN kustannusarvion mukaan erikoissairaanhoidon rakennuskustannukset ovat yhteensä 275,2 miljoonaa euroa ja Jyväskylän kaupungin perusterveydenhuollon integraation rakennuskustannukset ovat noin 38.5 miljoonaa euroa.

Arvioitujen rakennuskustannusten lisäksi tulevat vielä asemakaavan vaatimien pysäköintipaikkojen lunastus, joka tekee noin 15 miljoonaa euroa sekä liikenneväylien rakentamiskustannukset, jotka ovat noin 4,5 miljoonaa euroa. Yhteensä Jyväskylään rakennettavan uuden sairaalan rakentamisen kokonaiskustannusarvio on noin 333 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi lääkintätekniikkaan ja ICT-järjestelmiin tullaan arvion mukaan käyttämään noin 87 miljoonaa euroa.

– Jotta uusi sairaala olisi juuri sen kokoinen kuin tarvitaan, me käynnistimme keväällä 2014 tilaohjelman tarkentamiseksi sairaalan toiminnan simuloinnin tilastotapahtumista kerätyn tiedon pohjalta. Simuloinneilla saatiin vahvistettua, että suurin osa alkuperäisen tilaohjelman kapasiteeteistä oli mitoitettu oikein, mutta se toi esiin myös puutteita, joita sitten tilaohjelmaan tarkensimme, kertoo Uusi sairaala -hankkeen johtaja Mikko Jylhä.

SAIRAALAHANKE tullaan rahoittamaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hankkimalla lainarahoituksella. Rakennusvaiheen aikana lainoista maksetaan ainoastaan korot, lainojen lyhennys alkaa sairaalan käyttöönottovuonna vuonna 2020. Perusterveydenhuollon integraation osalta uuden sairaalan rakentamiskustannukset laskutetaan aikanaan tilojen käyttäjältä tilavuokrassa.

Uuden sairaalan rakentaminen aloitetaan suunnitellun aikataulun mukaan keväällä 2016 ja rakennus on valmis vuoden 2019 lopulla. Uusi sairaala otetaan käyttöön keväällä 2020.

Uuden sairaalan rakentamishanketta käynnistettiin vuonna 2011, kun työterveyslaitoksen selvityksestä kävi ilmi, että Keski-Suomen keskussairaalan tiloista yli 60 % on täydellisen saneerauksen tarpeessa, ja osa tiloista on sellaisessa kunnossa, että ne on poistettava käytöstä mahdollisimman pian. Eriasteisista sisäilmaongelmista kärsii tällä hetkellä noin 30 % sairaalan käytössä olevista tiloista.

– Keski-Suomessa tehty päätös on historiallinen. Ensinnäkin kyseessä on maakunnan suurin julkinen investointi ikinä ja tämä päätös on tällä vuosisadalla myös ensimmäinen julkinen päätös, jossa sairaanhoitopiiri tasoinen toimija päättää rakentaa kokonaan uuden sairaalan, iloitsee Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Vastaa