Verenluovutustilaisuus Äänekoskella ensi viikolla


Kuvituskuva. SPR Veripalvelu/Jari Härkönen

Joka päivä tarvittaisiin ainakin 800 luovuttajaa.

 

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu vastaa sairaaloiden verivalmisteiden saannista. Punasolut ovat sairaaloiden eniten käyttämä verivalmiste, joten niiden käyttö ohjaa pääsääntöisesti veren keräystä.

SPR järjestää verenluovutustilaisuuden torstaina 16.1.2020 kello 12.30–17.30 Äänekosken seurakuntatalolla (Vellamontie 1 A).

Joka päivä tarvitaan ainakin 800 luovuttajaa. Suomi on pinta-alaltaan laaja ja monissa kaupungeissa asuu paljon luovutusikäisiä ihmisiä, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että niissä olisi järkevää tai mahdollista pitää auki kiinteää yksikköä. Sen vuoksi veripalvelutoimistojen henkilökunta liikkuu maakunnissa viikoittain järjestämässä verenluovutustilaisuuksia. Näissä luovutustilaisuuksissa kerätään yli puolet kaikesta Suomessa vuosittain kerätystä kokoverestä.

Kuka voi luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Vastaa