Wainenkin wilskettä Wanhan ajan päiwillä – suuntaa Rautionmäelle!


Timo Boman ja Veikko Pellinen esittelevät kahta moottorisahaa Veikon museon lukuisista konesahoista. Toinen on Valmetin Jyskässä kokoama 1950-luvulta ja toinen itänaapurin tuote vuodelta 1974. Kumpi on kumpi? Käy katsomassa.

 

Veikon museolle pääsee heinäväkikyydillä.

– On tässä mietitty, jospa otettaisiin Pikkumassikka kärryineen käyttöön ja kuskattaisiin Rautionmäen kylätapahtuman väkeä tänne Veikon museolle ja takaisin vanhaan heinäväkityyliin, pohdiskelevat Rautionmäen kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Timo Boman ja Veikko Pellinen kertovat, että Wanhan ajan kyläpäivät toteutetaan tuttuun malliin Sumiaisten kesätapahtuman yhteydessä heinäkuun puolivälin viikonloppuna.

– Uuttakin pitää yrittää kehitellä ja tuo ilmainen parin sadan metrin pisararatamallisen reitin traktorikyyti voisi olla ihan uusi kokemus nuoremmalle väelle ja vähän vanhemmallekin kaupungista tulevalle, Boman arvioi.

Pellinen myhäilee uuden museonsa uumenissa ja kertoo, että hyvin riitti väkeä viimekin vuonna poikkeamaan myös Köyhyyden kylälle kirkonkylän sivutapahtumasta. Wanhan ajan päiviä vietetään siis entisaikojen töitä kunnioittaen ja esitellen. Maamootori jumpsuttaa ja työnäytöksissä syntyy tuohesta tarvekaluja ja villa saa kyytiä taitavissa käsissä.

– Puffetti pyörii ja tietenkin hiihdetään vesihiihdon MM-kisat Katumuslammen yli. Ei muuta kuin kisaan mukaan. Matkaa on vain parikymmentä metriä, mutta hyvän hien siinä ehtii samaan, Boman innostaa.

Yksi kylähullu lisääkin on tapahtumaan luvassa, sillä valtakunnan kylähullu on uhannut tulla paikalle. Moottorisaha poikineen Weikon museota kelpaa esitellä. Varustus on karttunut entisestään ja isäntä iloitsee uudesta harvinaisuudesta.

– Tämmöisiä sikuripaketteja, eli pula-ajan kahvia, ei ole montakaan enää jäljellä, hän esittelee.

Jos kuka haluaa tietää ja nähdä mitä ovat ämmänlänget, täystuho, kolina, mäystimet, piilukirves ynnä muut vermeet, niin tänne vaan kyläpäiville ja tutustumaan taloon, Pellinen kannustaa. Vanhoja moottorisahoja on saatu uuteen museopytinkiin lisää ja niitä on jo reippaasti yli puolensataa. Pellinen innostuu arvuuttamaan lisää. Mitä ovat Armiro, Kerho 2, Fennia 5, Sevilla, Työmies, Klubi ja Saimaa, ja onhan nuita enempikin.

– Askeja ne ovat mutta mitä sisällä?

Wanhan ajan päivien ulkopuolella Veikon museo on auki tilauksesta, sen kuin soittaa vaan.

– Semmoisiakin ryhmiä on käynyt, että kuljetusaikataulun vuoksi on aika loppunut tykkänään kesken ja ovat uhanneet tulla paremmalla ajalla uudestaan, Pellinen hehkuttaa museonsa puolesta.

Lasse Hämäläinen

Köyhyydenkylän wanhan ajan päivät Sumiaisten Rautionmäellä lauantaina 13.7. klo 10-17 ja sunnuntaina 14.7. klo 10-17.

Vastaa