Konginkankaan kylä, koulu ja asuminen-illassa kiiteltiin torstaina 24. lokakuuta Konginkankaan esimerkillistä kyläyhteisöä. Kylän vetovoimaisuutta suunnitellaan lisättävän muun muassa luomalla alueelle houkuttelevia tontteja.
Kyläyhdistyksen aktiivisuus, toisista huolehtimisen kulttuuri ja yhteinen tahtotila on Konginkankaan suurin myyntivaltti. Ja myyntivaltteja tarvitaan, että kylä pysyy elinvoimaisena.
– Konginkankaalla näkyy tuo kasvukeskuksen imu, mikä vie palveluita ja asukkaita enemmän ja enemmän tuonne keskustaan päin. Nyt tarvitaan suuria muutoksia, että Konginkankaan kylä säilyy elävänä ja houkuttelevana. Tarkoitus on saada kyäyhdistys, kyläyhteisö ja koulu toimimaan yhdessä, kertoi Konginkankaan koulun rehtori Heikki Sarja tervetulopuheessaan.
Kyläyhdistys pyysi paikalle saapuneita asukkaita kirjaamaan ylös ajatuksia, ideoita ja muita terveisiä kyläyhdistykselle. Iltaan osallistui yli 70 henkilä.
– Kertokaa meille, mihin me voitaisiin seuraavaksi tarttua. Tarkoitus on ideoida ja suunnitella yhdessä, miten tänne saadaa uusia asukkaita, miten voidaan mahdollisesti luoda uusia palveluita ja miten saadaan kylä pysymään elinvoimaisena, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Esa Sällinen puhui.
KAUPUNGIN EDUSTAJIA oli paikalla aiottua enemmän aina kaavoituksesta terveydenhuoltoon ja liikennöintiin asti. Eniten esillä olivat katoavat palvelut ja se, miten kaupunki pystyy ja aikoo auttaa kehittämään Konginkankaan aluetta.
Kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen esitteli kiinnostuneelle yleisölle Konginkankaan nykyisiä asemakaavoja ja niihin tulevia muutoksia. Konginkankaan asemakaavaan ollaan tekemässä muutosta, mikä luo alueelle enemmän houkuttelevia tontteja sekä palveluille että yksityisille. Rantatonttejakin on.
– Tontteja on Konginkankaalla hyvin, ja lisää ollaan kaavoittamassa. Koululta kävelymatkan päässä on ainakin kymmenen tonttia, joille voisi rakentaa. Mutta tontit eivät tuo asukkaita. Kyllä se houkuttelevuus on muualla. Konginkankaalla on hyvä aktiivinen ja yhteinen huolenpidon kulttuuri, mikä nimenomaan luo sitä houkuttelevuutta, Kinnunen kertoi.
Konginkankaan alueella on muun muassa muutettu asemakaavassa olevien rakentamattomien tonttien kokoja, jotta ne olisivat houkuttelevimpia. Myös jo rakennettujen tonttien koosta voidaan keskustella, kun kaavaehdotus on vielä kesken.
– Jos tontti tuntuu pieneltä, niin ei muuta kun yhteyttä minuun. Piirretään se viiva oikeeseen kohtaan, Kinnunen lupasi.
Konginkankaan kyläyhdistys on reippaasti Äänekosken alueen aktiivisin, mikä näkyy muun muassa palvelukeskuksella, jossa vapaaehtoistyö kukoistaa.
– Kiitos Konginkangas, aivan huikeaa! Vapaaehtoistyön kulttuuri on täällä aktiivista ja tarpeellista. Tällaista yhteisöllisyyttä tarvitaan aina lisää, kiitteli palvelujohtaja Hannele Koski.
Teknisen toimialan liikenneinsinööri Tuula Flytkman-Vertainen kertoi asukkaille puolestaan liikennöinnistä, jota ollaan kehittämässä palvelevammaksi.
– Nyt kun terveyspalvelut on siirretty Äänekosken terveyskeskukseen, yritämme muuttaa vuorojen reittiä siten, että linja-autolla pääsee terveyskeskuksen ovelle.
ILLAN PÄÄTTÄNYT KESKUSTELUOSUUS toi esiin seuraavan mahdollisen projektin: Liimattalan ja Konginkankaan välille tarvitaan kevyen liikenteen väylä. Turvallisuuden ja viihtyvyyden kannalta tärkeä hanke on saanut aikaan huikean talkoohengen. Kyläläiset ja kyläyhteisö ovat valmiita tekemään varsinaisen työn omin hartia- ja kaivurivoimin, jos kaupunki auttaa byrokratiassa.
– Selväähän on, että rahoitusta ei tähän saada, mutta jos tällaista tahtotilaa ja talkoohenkeä on niin asia varmasti järjestyy. Voimme yhdessä lähestyä tässä aiheessa ELY-keskusta, joiden vastuulla tiestö on, Kinnunen lupasi.