Tuttuun tapaan Mies ja Terveys –ilta oli menestys. Jo 17. Keski-Suomen ilta miehille kokosi Suolahtisalin täyteen miehiä. Ohjelmassa oli tiukkaa faktaa eturauhassyövästä ja sen hoitomuodoista. Ihan koko iltaa ei vietetty eturauhasen ympärillä, vaan kuultiin myös kovaa kyytiä yleistyvistä ihosyövistä.
Keski-Suomen Keskussairaalassa työskentelee kolme urologia. Tulevaisuudessa paineita lisäpalkkaukseen on, sillä eturauhassyöpäpotilaita tulee vuosittain aina vain lisää. Vaikka itse syöpä olisi selätetty, vaatii jatkohoito ja tarkkailu oman aikansa.
– Meillä on miehitys parantunut, mutta tarvetta on yhä. Eturauhassyöpä on miehillä se yleisin syöpä. Eturauhassyöpää sairastaa noin 46 000 miestä. Joka vuosi Keski-Suomessa diagnosoidaan noin parisataa uutta eturauhassyöpätapausta, suolahtelaislähtöinen urologi Lasse Levomäki kertoo.
Varhaisessa vaiheessa eturauhassyöpä ei aiheuta mitään oireita tai oireet ovat hyvänlaatuisille tyypillisiä virtsaamisoireita. Pitkälle edenneen eturauhassyövän oireena voi olla vaikkapa kova selkäkipu.
– Tullaan valittamaan selkävaivaa ja diagnoosi voi ollakin luustoon levinnyt eturauhassyöpä.
Eturauhassyövän seulontoja ei tehdä. Syynä tähän on se, että PSA –mittaukset antavat suurimmassa osassa tapauksista vääränsuuntaisen kuvan sairaudesta. PSA –arvoon vaikuttaa monet tekijät ja useimmiten vaikka tulos olisi positiivinen ei tämä tarkoita vielä sitä, että potilas sairastaisi syöpää.
– Totta on, ettei eturauhassyöpä anna oireita. Kohonnut PSA –arvo ei ole vielä tuomio. En kannata laajamittaista seulontaa, Levomäki sanoo.
Hoitoon on käytössä kolme erilaista leikkausmuotoa: tähystys- avo- tai robottiavusteinen leikkaus.
– Sekä sädehoito. Haluan painottaa, että keskussairaalassa on hyvä sädehoitoyksikkö. On tärkeää löytää oikea hoitomuoto yhdessä potilaan ja hänen läheisensä kanssa keskustellen. Ensin puntaroidaan haitat ja hyödyt ennen kuin lähdetään tekemään hoitosuunnitelmaa, Levomäki muistuttaa hoitoneuvottelun olennaisuudesta.
Kun tietoisuus lisääntyy, niin lisääntyy syöpädiagnoositkin. Kun nyt eturauhassyöpiä todetaan alle 5000 vuodessa niin THL:n arvion mukaan kymmenen vuoden päästä luku nousee 7000.
– Syöpädiagnoosi on aina shokki. Siinä joutuu heti mielessään kuoleman kanssa tekemisiin, sanoo Suomen Eturauhassyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen.
Keijo Lukkarinen sanoo, että jokainen joka haluaa, häneltä mitataan PSA.
– Kyllä näitä kokeita otetaan vuositasolla satoja täällä Äänekoskella. Diagnostiikka kehittyy ja kuvantamisen sekä valistuksen rooli nousee tärkeään arvoon, sillä PSA antaa usein niin sanottujen ”turhien tautien” nostaa arvoa ja tästä aiheutuu kuormittavia ongelmia, ei potilaalle vaan järjestelmälle, Lukkarinen sanoo.
IHOMUUTOKSET antavat päänvaivaa, mutta yllättävän nihkeästi kuitenkin hakeudutaan hoitoon. Ihotautilääkäri antaakin hyvän neuvon: kannattaa tutkituttaa itsensä, ja mielellään hyvissä ajoin.
– Vastaanotolle saattaa tulla mieshenkilö jonka vaimo on patistanut jo useamman vuoden ajan tulla näyttämään erikoista näppylää. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä todetaan sitä helpompi on hoito, ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen painottaa.
Ihon pahin vihollinen on aurinko. Se aiheuttaa solumuutoksia, joita ikääntyvä iho ei pysty korjaamaan.
– Ihokin tekee virheitä. Suosittelen tohtorilla käyntiä, vaikka kyseessä on pieni näppylä, Huikko-Tarvainen sanoo.
Kannattaa laskea luomet. Jos luomia on yli 120, on melanoomaan sairastumisen riski lisääntynyt.
– Pitää osata erottaa elämänlahjat eli ikäluomet pigmenttiluomista. Ikäluomet ovat hyvälaatuisia. Tärkeää on välttää aurinkoa. Palaa ei saa, ja jos auringossa haluaa olla, pitää muistaa kunnolliset suojakertoimet, 30-50.
Melanooma ja okasolusyöpä ovat niitä vaaralliseksi luokiteltuja.
– Ne ovat sellaisia, jotka osaavat lähettää etäispesäkkeitä. Suomessa diagnosoidaan vuosittain 10 000 tyvisolusyöpätapausta, se ei onneksi kesy syöpälaji, Huikko-Tarvainen sanoo.