ÄKS

”Äänekoskella oli ystävyyskaupunki Krimin niemimaalla” – Krimin kriisi ja muita suuria aiheita keskustelussa

11.03.2014 04:55 (muokattu 11.03.2014 10:41)
Kehitysyhteistyö- ja omistajaohjausministeri Pekka Haavisto vieraili Äänekosken lukiolla maanantaina 10. maaliskuuta.
Ministeri Pekka Haavisto vei lukiolaiset pohtimaan kansainvälisiä kriisejä ja globaaleja kysymyksiä. Miten ne näyttäytyvät Äänekoskella?

 

– Aikuisetkin ihmiset puhuvat, että kohta täällä on sota. Koskeeko Ukrainan kriisi näin vahvasti suomalaisia? opettaja Kimmo Tuikka kysyi Pekka Haavistolta maanantaina 10. maaliskuuta ministerin vieraillessa lukiolla.

Haaviston mielestä kyseessä on lähinnä ylilyöntejä ja tilanteesta hyödyn irtiottajia. Kotimaassa on kuitenkin syytä pitää huolta, ettei maa ole helposti haavoittuvainen.

Haaviston pitäisi tietää, mistä hän puhuu, sillä takaa löytyy vuosikymmenten kokemus YK:n tehtävistä ja kansainvälisistä kriiseistä.

 

ÄÄNEKOSKI ON aivan lähiaikoina saanut useita vierailijoita Suomen pääkallopaikalta.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen aloitti maaliskuun eduskunnan ryntäyksen, kun viikon sisällä hänen jälkeensä saapuivat kuntaministeri Henna Virkkunen ja viimeisimpänä kehitysyhteistyö- ja omistajaohjausministeri Pekka Haavisto.

— Haavisto itse otti yhteyttä ja kysyi, saisiko hän tulla käymään. Muisti vielä aiemmin antamansa lupauksen vierailusta, lukion rehtori Jaana Tani hymyili ministerin jatkettua maakuntakierrostaan.

Äänekosken lukio on viime aikoina aktivoitunut yhteiskunnallisessa kasvatuksessa. Äidinkielen ylioppilaskoetta parhaillaan painaneet abiturientit kirosivat Haaviston vierailun ajankohtaa.

– Kai minun on tultava jälleen uudestaan. Pahoitelkaa abeille tätä huonoa aikaa käynnille, Haavisto totesi aamukahvilla opettajahuoneessa.

 

LUKIO-OPETUS. Ministeri Haavistoa kiinnosti, kuinka Äänekosken lukiolla pärjätään individualistisuutta korostavassa opiskelumallissa.

– On totta, ettei luokkien sisäistä yhteisöllisyyttä synny, mutta toisaalta omien mieltymysten mukaiset valinnat ovat hyvä juttu, Jaana Tani vastasi.

– Raadollista on, että peruskoulun päättävän pitäisi tietää yhä varmemmin, mitä hän haluaa. Yhteishaussa rangaistaan tästä keväästä lähtien niitä, joilla on jo opiskelupaikka alla. Toisaalta koulusta eroamista on tähän asti pyritty välttämään viimeiseen asti, opinto-ohjaaja Irja Sorri puhui.

Yhtä mieltä opehuoneessa oltiin siitä, että lukion on oltava vetovoimainen. Ei ole itsestään selvää, että osa nuorista valitsee lukion käytännöllisempien opintojen sijaan.

– Pelottaa myös, että sähköistyminen eriarvoistaa toisen asteen opiskelijoita. Äänekosken lukiolla ei ole varaa tarjota sähköisiä opiskeluvälineitä kaikille, mutta kehitys vaatii lukiolaisilta jatkuvasti parempaa varustelua, Tani lisäsi.

Vuoden alusta Äänekosken lukioon saatiin muutamia iPadeja opetuskäyttöön.

 

KODISTA KARKUUN. YK:n tehtävissä Haavisto on nähnyt paljon kotimaan rajojen ulkopuolella.

Tällä hetkellä ministerin mieltä painavat erityisesti Syyrian ja Ukrainan tilanteet. Syyriassa ihmiset luulevat lähtevänsä kriisiä pakoon muutamaksi kuukaudeksi, mikä voi lopulta venyä vuosiin.

– Tämän ja ensi vuoden aikana Suomesta on löydettävä paikka ja apu jopa 500 pakolaiselle. Emme kuori kermoja päältä, vaan otamme vastaan kaikkein haavoittuvaisimpia henkilöitä. Sellaisia, jotka eivät kykenisi elämään edes pakolaisleirillä, Haavisto totesi opiskelijoiden tapaamisessaan.

Hänen mukaansa Suomen historiasta löytyy arvokkaita oppitunteja usean maan konfliktien selvittelyyn niin verisestä sisällissodasta selviytymisestä kuin Karjalan evakkojenkin esimerkillisestä sijoittamisesta osaksi yhteiskuntaa.

 

KIRISTYVÄ UKRAINA. Ukrainan ja Venäjän välillä kiristyvä tilanne Krimin niemimaalla alkaa uhkaavasti muistuttaa Suomen ja Neuvostoliiton yhteenoton alkuaikoja.

– Äänekoskella oli aikanaan ystävyyskaupunki lähellä Jaltaa [Alushta]. Usealla paikkakuntalaisella on Krimin niemimaalla henkilökohtaisia ystäviä. Sen vuoksi alueen kriisi koskettaa varmasti erityisesti vanhempia äänekoskelaisia, Irja Sorri totesi.

Lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Nelli-Sofia Peuranen heitti Haavistolle, että kriisi voi alkuun tuntua kaukaiselta suomalaisesta nuoresta, vaikka sen takana on ihmisten – jopa salissa istuvien nuorten ikäisten – hätä.

– Olet aivan oikeassa. On huomattavasti helpompi ymmärtää vääryys, kun ihmisoikeuksia puolustetaan ihmisten nimillä, Haavisto vastasi.

 

YDINVOIMA. Äänekoski on mukana kiistellyssä Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa, jonka pitäisi tuoda halpaa sähköä paikkakunnalle kymmenen vuoden päästä.

Vihreät ovat vastustaneet Pyhäjoen voimalaa ja uhanneet jopa lähteä hallituksesta, jos uusia ydinvoimalupia myönnetään.

– Ydinvoima tuo pitkällä aikavälillä ja globaalisti niin turvallisuusriskin kuin suuret jäteongelmatkin. Etsisin pikemminkin mallia Saksan investoinneista vihreään energiaan, Haavisto kommentoi.

Ministeri lisäsi, että Suomessa suunnitellaan parhaillaan maakaasuverkkoa Viron kanssa.

Aiheeseen oli hyvä lopettaa, sillä seuraavaksi Haavisto suuntasi tutustumaan biokaasutilalle Laukaaseen.

Pekka Haavisto2

Ministeri Pekka Haavisto tapasi lukiossa vieraillessaan myös kaupunginjohtaja Hannu Javanaisen (keskellä).

Pekka Haavisto4

Yhteiskuntaopin opettaja Mirjami Haverinen esitteli Haavistolle lukiolaisten kilpailumenestymistä.

Pekka Haavisto3

Pekka Haavisto

Kiitokseksi vierailustaan Haavisto sai pienen muistokassin Äänekosken lukiosta.

Vastaa

  1. Hannu Penttinen sanoo:

    Hienoa lukion väki, ja Äänekoski!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy