Digipalvelulaki velvoittaa kaikkia julkisen sektorin toimijoita tekemään verkkosivuistaan saavutettavuusvaatimusten mukaisia 23. syyskuuta mennessä. Äänekosken kaupungin verkkosivuilla näkyy monia hyviä uudistuksia, mutta vielä on jokunen asia hoidettavana, jotta verkkosivut täyttävät lain kirjaimen.
Digipalvelulaki vaatii, että palvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset, että palvelun saavutettavuuden tila esitellään saavutettavuusselosteessa ja että palvelu sisältää sähköisen kanavan saavutettavuuspalautteelle.
Saavutettavuus mahdollistaa nykyistä suuremmalle joukolle käyttäjiä digitaalisten palvelujen itsenäisen käytön. On arvioitu, että Suomessa on yli miljoona ihmistä, joiden voi olla vaikeaa käyttää verkkopalveluja. Digipalvelulain noudattaminen parantaa erityisesti vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia käyttää digitaalisia palveluja. Myös monet iäkkäät henkilöt hyötyvät saavutettavista palveluista.
Äänekosken verkkosivuilla näkyy jo moni uudistus: sivuilta löytyy myös saavutettavuusseloste.
Uudistus näkyy heti etusivulla, jossa värimaailmaa on muutettu: vihreää värin käyttöä on vähennetty ja ainakin ruudunlukulaitetta käyttävälle suuri hyöty näkyy siinä, että etusivulla pyörivä ”karuselli” eli vaihtuvat kuvat on poistettu. Suuri uudistus löytyy jokaisen alasivun oikeasta yläkulmasta, josta löytyy kuuntele -toiminto, joka muuttaa tekstin puheeksi (readspeaker). Erinomainen uudistus sekin! Toiminto ei yllä vielä esimerkiksi pöytäkirjoihin ja esityslistoihin, jotka voisi kuunnella lukemisen sijaan.
– Tämäkin on meillä työn alla, ja toivon, että työ valmistuu mahdollisimman pian, kaupungin tietohallinnosta vastaava ylin virkamies, talousjohtaja Tapani Hämäläinen sanoo.
Hämäläinen pitää tehtyjä uudistuksia hyvänä jokaiselle kuntalaiselle, joka käyttää kaupungin verkkosivuja ja -palveluita.
– Näistä uudistuksista hyötyy kaikki. Vielä ei olla aivan tyytyväisiä kuten saavuttavuusselosteestakin voi huomata, mutta pyrimme tekemään korjaukset heti kun vain on mahdollista, Hämäläinen kertoo.
Kaupunginjohtajan videoterveisistä ja -tiedotteista puuttuu tekstitys. Sellainen pitäisi nykyvaatimuksen mukaan olla jo seuraavassa videossa.
– Hyvä huomio, pidän huolen, että tämä korjataan, Hämäläinen sanoo ja kiittää palautteesta.
Sivuilta löytyy myös saavutetavuuspalaute, johon Hämäläinen toivoo kirjattavan huomiota, jotta epäkohtiin voidaan puuttua. Saavutettavuuspalaute.
ÄKSän juttu aiheesta, joka on julkaistu 31.7.2020: