ÄKS

Äänekoskelle elikeinoministeriöltä 9,5 miljoonan jättipotti: Veolia Services Suomi Oy suunnittelee raakametanolin puhdistuslaitoksen rakentamista Metsä Fibre Oy:n Äänekosken biojalostamon yhteyteen

17.11.2020 11:00
Laitos nousee Fibre Oy:n Äänekosken biojalostamon yhteyteen. (arkistokuva: Sami Karppinen)

Veolia Services Suomi Oy suunnittelee raakametanolin puhdistuslaitoksen rakentamista Metsä Fibre Oy:n Äänekosken biojalostamon on iso asia koko maakunnalle. Hankkeen kokonaiskustannus on 30 miljoonaa euroa. 

 

Laitoksessa puhdistettaisiin vuosittain 12 000 tonnia (65 GWh) raakametanolia kaupallisen tason biometanoliksi. Puhdistettua biometanolia voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Tämän kaltaisia laitoksia ei muualla maailmassa ole.

Raaka-aineena käytettävä raakametanoli on selluntuotannon sivuvirta, joka käytetään nyt alhaisemmalla jalostusarvolla lauhdesähkön tuotannossa. Investoinnin uutuusarvo liittyy puhdistusteknologiaan, jolla voidaan saavuttaa kaupallisen biometanolin laatuvaatimukset, demonstroitavaan laitoskokoon, sekä laitoksen integrointiin sellutehtaaseen. Investoitava puhdistuslaitos olisi ensimmäinen tähän teknologiaan perustuva täyden mittakaavan laitos maailmassa, ja demonstroitavaa teknologiaa on mahdollista monistaa myös muiden sellutehtaiden yhteyteen Suomessa.

eolian saama tuki on osa työ- ja elinkeiniministeriön jakamaa 33 miljoonan euron investointukipakettia seitsemälle uusiutuvan energian suurelle demonstraatiohankkeelle. Tuki on tarkoitettu hankkeille, jotka tarjoavat uusia energiaratkaisuja vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi.

Vastaa

 1. Bullriver sanoo:

  Erinomainen uutinen. Äänekoski alkaa olla biotalousklusterin ykkönen Suomessa. Tulevaisuutta on Ääneseudulla👍

 2. Elkää nyt tänne mittää investoiko. T. Päättäjä sanoo:

  No harmi. Eräs istuva valtuutettu oli kovin harmissaan kyynisyyspäisssään ku joku biotuotehdasinvastointi-uutinen tuli paikkakunnalle.
  “Ei se mitään uusia työpaikkoja tänne tuo.”
  Hauskaa että joittenkin päättäjien ankeuttamisesta huolimatta joku kymmenen miljardin investointia joku jaksaa vääntää.

 3. Markku T sanoo:

  Mitähän ja kuinka paljon ilmansaasteita kehittyy tästäkin laitoksesta lisää äänekosken ilmastoon sekä vesistöön ja rekkaliikenne lisääntyy. Näistä tärkeistä asioista ei mitään? Yksi uusi Ääneseutua kuluttava tekijä lisää!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy