Eläkeliiton Äänekosken yhdistyksen syyskokous otti kantaa teemalla Äänekoski houkuttelevaksi myös ikäihmisille.
Eläkeliiton kannanotossa korostetaan kuinka Äänekosken tulee panostaa myös ikääntyvien asukkaiden hyvinvointiin ja palveluihin.
– Panostuksella arkisiin, pieniltä tuntuviin asioihin ikääntyvä väestö säilyy terveempänä ja toimintakykyisempänä. Ennen kaikkea tulee kuulla myös ikääntyneitä asukkaita ja heitä edustavaa vanhusneuvostoa kaikessa ikääntyneitä koskevassa päätöksenteossa, kannanotossa sanotaan.
Eläkeliiton Äänekosken yhdistys ry:n kannanotto kokonaisuudessaan:
Kunnat tavoittelevat kilvan uusia veronmaksajia: panostetaan esimerkiksi kaavoitukseen, yritystontteihin, lapsiperheiden palveluihin – ja hyvä niin. Eläkeliiton Äänekosken yhdistys on kuitenkin huolissaan siitä, miten jatkuvasti kasvavan ikääntyvien kuntalaisten ryhmä huomioidaan. Palvelut häviävät pienistä keskuksista, matkat pitenevät ja ikäihmiset jäävät yksin koteihinsa. Tuntuu, että kunta on siirtämässä vastuuta ikäihmisten hoivasta kolmannelle sektorille antamatta mitään vastineeksi.
Kuntien tulee panostaa myös ikääntyvien asukkaiden hyvinvointiin ja palveluihin. Panostuksella arkisiin, pieniltä tuntuviin asioihin ikääntyvä väestö säilyy terveempänä ja toimintakykyisempänä. Ennen kaikkea tulee kuulla myös ikääntyneitä asukkaita ja heitä edustavaa vanhusneuvostoa kaikessa ikääntyneitä koskevassa päätöksenteossa.
Kunnissa pitää olla tarjolla ilmaisia paikkoja eläkeläisten omaehtoiselle toiminnalle ja kokoontumisille. Kunnan pitää tukea ikääntyvien hyvinvointia esimerkiksi ilmaisilla uimahallikäynneillä tai kuljetuksilla kulttuuritapahtumiin.
Haluttiin tai ei, useissa Suomen kunnissa väestön keski-ikä nousee. Miten kunnat vastaavat ikärakenteen muutokseen ja pitävät oman kuntansa houkuttelevana asuinpaikkana myös yli 65-vuotiaille? Kunnalla ei ole varaa unohtaa väestönosaa, joka täydentää kunnan palveluita huolehtimalla lapsenlapsista ja mahdollisesti iäkkäistä vanhemmista, toimii vapaaehtoistehtävissä useissa yhdistyksissä ja osallistuu aktiivisella panoksellaan kunnan kehittämiseen.
Kuntien lakisääteisille vanhusneuvostolle tulee antaa aito puhevalta ikääntyneitä kuntalaisia koskevissa asioissa. Pelkät muodolliset lausuntopyynnöt eivät ole riittävä keino osallistamiseen. Tarvitaan uusia osallistamisen keinoja ja rakenteita.
Eläkeliiton Äänekosken yhdistys haastaa kunnan ja sen eri toimialoja edustavat lautakunnat järjestämään kaikille avoimen yleisötilaisuuden, jossa kerrotaan kunnan tähänastisista toimista ikääntyvän väestön hyvinvoinnin edistämiseksi. Tilaisuudessa voidaan yhdessä ideoida keinoja kohti kaikkia ikäryhmiä paremmin palvelevaa ja kuuntelevaa kuntaa.
Tähän saakka pelkät lausuntopyynnöt ovat riitäneet päättäjille.
Lakisääteiset vammais-,ja vanhusneuvostot ovat pelkkiä leimasimia päättäjien papereissa. Toivomuksia ja ehdotuksia ei toteuteta saati sitten että neuvostoja kutsuttaisiin yhteisiin palavereihin ja asioiden edetessä valvomaan niiden toteutumista.
Jyväskylän vammaisneuvosto on mukana kaupunkilaisia pavelevissa uusissa hankkeissa ja pääsee myös seuraamaan niiden etenemistä.
Kannattaa pyytää sieltä konsulttiapua tulevaan lautakuntien ja kuntalaisten yhteis infoon.
Kun yhteiskunta suunnittelussa asiat käännettäisiin toisin päin aloittaen suunnittelu vanhusten, vammaisten ja lasten tarpeista, liikkumisessa ja uusien yhteisten tilojen rakentamisessa ja sanerauksessa, lopputulos olisi parempi vauvasta vaariin täyttäen kuntalaisen tarpeet koko hänen elinkaarensa
Hävettää tämä äänekoskelaisuus. Hehkutetaan kansainvälistä tehdas jättiä Valo-äänimerkein varustetut suojatiet puuttuvat,
Tällähetkellä se tuskin on päättäjien ja rakentajien suurin huoli, kun on käynyt ilmi että ympyrät ovat liian pienet vaurioittaen rekkojen renkaita
Hesarin pisteytyksessä nuorten hyvinvointi sai yhden vaivaisen pisteen.
On aika pisteyttää kunnallisvaaleiilla valitut edeustajamme?