ÄKS

Äänekosken yrittäjähistorian suuri juonenkäänne

31.10.2022 10:56 (muokattu 31.10.2022 19:06)
Väinö Lyytinen oli Äänekosken Yrittäjien ensimmäinen puheenjohtaja. Kuva Väksyn arkistot.

Kun tartuin Äänekosken Yrittäjien historiikin tekoon, en olisi uskonut, että matkasta tulee viisi vuotta pidempi kuin oli tarkoitus ja että mukaan mahtui yksi suuri juonenkäänne, näin kertoo ÄKSän päätoimittaja Marjo Steffansson.

 

Äänekosken Yrittäjät ry tilasi yllekirjoittaneelta yrittäjäjärjestön 80-vuotishistoriikin. Juuri näillä sanoin kirjoitin lähes vuosi sitten ja lisäsin: ”nyt se on valmis”. Eipä ollutkaan, sillä historiikkia päätettiin venyttää viidellä vuodella lisää. Historiaa tehdään vielä parin vuoden ajan. 

Yrittäjien historian kirjoittaminen yksiin kansiin on vaatinut aikaa ja istumalihaksia. Suurin ongelma on ollut tiedon keräämisessä, sillä tietoa ei ole tahtonut löytää. 

Korona väisti järjestön kaavailemia isoja 80-vuotissynttäreitä, ja nyt katsottuna, hyvä niin! 

Kävi nimittäin erikoinen juttu: etsin loppukesästä erästä asiaa kansalliskirjaston digitaalisista arkistoista. Tietokoneen näyttö välitti silmäkulmaan kummallisen merkinnän: Äänekosken yrittäjärjestö on perustettu vuonna 1939! Ei siis vuonna 1940 – siinä uskossa olemme olleet kaikki nämä vuodet! Järjestö on juhlinut tähän saakka pyöreitä vuosikymmeniään siis aina vuoden myöhässä. 

Kun tieto osui silmääni, oli ensimmäinen ajatus puistattava: voi sitä häpeän määrää, jos kirja olisi ennätetty painaa. Mikä olisikaan ollut nolompaa, kuin väärä perustamisvuosi, sillä se on vuosi johon historia nojaa ja ponnistaa. 

Meni yksi uneton yö kun sukelsin yhä syvemmälle yhdistyksen historiaan. 

Ei tarvitse olla loistava salapoliisi ymmärtääkseen miksi järjestön alku repaleinen. 

24.9.1939 perustettiin Yksityisyrittäjäin paikallisyhdistys Äänekoskelle. Perustava kokous pidettiin Hotelli Hirvessä, jonne oli saapunut huomattava joukko äänekoskelaisia yksityisyrittäjiä eri ammattialoilta. Kokouksen puheenjohtajana toimi kauppias Väinö Lyytinen. Vilkkaan keskustelun jälkeen päädyttiin yksimielisesti perustaa järjestö, jonka nimeksi hyväksyttiin Äänekosken Yksityisyrittäjät. Perustettu yhdistys päätettiin rekisteröidä. 

Rekisteröinti antoi odottaa täytäntöönpanoa, sillä vasta vuonna 1942 yhdistys vietiin yhdistysrekisteriin. Yhdistys toimi aina kun sotavuodet antoivat toiminnalle mahdollisuuksia. 

Juuri kun toiminta saatiin Äänekoskella käyntiin, alkoi kansakuntamme yksi kovimmista ajoista: Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ilman sodanjulistusta marraskuun 30. päivä vuonna 1939. Yrittäjillä oli ilmassa vahvaa maanpuolustushenkeä, kun historian ensimmäistä yksityisyritteliäisyydenviikkoa vietettiin yksinomaan maanpuolustuksen merkeissä. Yritteliäisyysdenviikko alkoi 12 päivää sodan alkamisesta ja tuolloin kehotettiin yksityisyrittäjiä, jotka eivät vielä ole merkinneet maanpuolustuslainaa, käyttämään tilaisuutta merkinnän tekoon. 

Ja näin tehtyään, järjestäytyneet yksityisyrittäjät  lahjoittivat maanpuolustuksen hyväksi sodan ensimmäisten päivien aikana useita kymmeniä miljoonia markkoja.

Yrittämiseen liittyy asoita, jotka ovat riippumattomia yrittäjän itsensä toimista. Olemme jälleen tilanteessa, jolloin arvaamattomaksi osoittautunut naapurimme Venäjä, aiheuttaa vaikeuksia yritystoimintaan myös täällä Äänekoskella: polttoaineiden raju hinnannousu, energian säännöstelyn uhka ja kova hinta, inflaatiolla pelottelu sekä korkojen nousu pistävät yrittämään kahta kovemmin. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy