ÄKS

ÄKSän päätoimittaja: Nyt on liikkeellä väärinymmärrettyä sananvapautta

03.05.2016 05:00
Hyvää kansainvälistä lehdistön- ja sananvapauden päivää! Väärinymmärrettyä sananvapautta käytetään miten sattuu – jopa lyömäaseena. 

 

– Sananvapaus ymmärretään joskus väärin. Esimerkiksi silloin, kun sanojen taakse mennään nimimerkin kanssa, ja huudellaan kovin lausein asioita vailla faktaa tai totuutta. Jos nimimerkin suojasta, ja jopa keksityllä sähköpostiosoitteella, halutaan sanoa jotain, on sanoma usein loukkaavaa. Kun toimituksemme ei julkaise asiatonta kommenttia tai mielipidekirjoitusta, niin kyseessä ei ole sananvapauden riisto. Kuten sanottua, solvaamista, mustamaalusta ja herjaamista ei voida tehdä sananvapauden nimiin verhoutuen, ÄKSän päätoimittaja Marjo Steffansson muistuttaa.

Myös ÄKSään tulee kommentteja, joita toimitus ei julkaise. Yleensä lähetetyt kommentit ovat asiallisia, mutta vihapuhetta, asiattomuutta tai fokuksen kääntämistä väärälle ja härskille uralle mahtuu myös joukkoon.

– Eipä olla Äänekoskellakaan lintukodossa, jos vihapuheilla asiaa mitataan. Joudumme harmillisen usein viemään asiattomia kommentteja roskakoriin. Facebook -seinämme valvonta tuottaa päänvaivaa, sillä se on foorumi, jota on mahdoton valvoa 24/7. Hyvä puoli tässä on se, että useimmiten kommentoija on liikkeellä omalla naamallaan ja nimellään. Toivon, että lasketaan vähintääkin kymmeneen ennen enter -nappulan painamista, Steffansson kertoo.

Moni sotkee, tai haluaa sotkea, kommentoinnin journalismiin.

– Kommenttiketjun anti ei tarkoita lehden harjoittaman journalismin linjaa. Toivon malttia sanoihin ja voimia itsesensuuriin. Pidetään kuitenkin keskustelua yllä ollen ihmisenä ihmiselle,  Steffansson muistuttaa ja kertoo, ettei ÄKSänkään toimitus ole välttynyt “sananvapauden” nimissä tehdyltä uhkailulta.

SANOMALEHTIEN LIITTO on huolissaan, kuinka toimittajia vihataan, uhataan ja vainotaan ”sananvapauden” nimissä.

– Vihapuheella, mustamaalauksella, uhkailulla ja henkisen väkivallan käytöllä ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa. Toimittajien ohella hyökkäysten kohteena ovat poliitikot, tutkijat, viranhaltijat, apua tarvitsevien auttajat, aikuiset ja lapset. Jos vihan ja vainoamisen annetaan vaikuttaa, se vaarantaa median moniäänisyyden ja demokratian, Sanomalehtien liitosta muistutetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy