ÄKS

Al-Anon 70 vuotta – ”Jätä se”, on yleisin neuvo minkä alkoholistin läheinen saa

09.05.2023 16:44
Kuvituskuva.

Arviot alkoholistien määrästä Suomessa vaihtelevat, mutta yleisesti heitä arvioidaan olevan 400 000–500 000 eli noin kymmenisen prosenttia suomalaisista.

 

Perheessä tai lähipiirissä toisen ihmisen haitallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa aina hänen lähellänsä oleviin ihmisiin. Tämä herättää alkoholistin läheisissä usein monia erilaisia tunteita. Al-Anonissa alkoholismia pidetään koko perheen sairautena. 

Yrittäessään epätoivoisesti auttaa alkoholistia läheisten psyykkinen ja usein myös fyysinen terveys järkkyy. Lisäksi lasten kehitys häiriintyy. Apua ja tukea läheiset eivät kuitenkaan saa, eivätkä osaa aina hakeakaan.  Alkoholin väärinkäyttö on edelleen suuri tabu. Siitä ei puhuta eikä juuri tohdita kysellä.

Al-Anon-perheryhmät muodostavat  alkoholistien omaisten ja läheisten yhteisön. Sen ainoa tarkoitus on auttaa toipumaan läheisen ihmisen alkoholinkäytön aiheuttamista ongelmista. Al -Anonin toiminta perustuu 12 askeleen ohjelmaan vertaistukiryhmissä, joissa läheistä kuullaan ja hänen ahdistustaan ymmärretään.  Ensimmäiset Al-Anon ryhmät Suomeen perustettiin vuonna 1953 Amerikassa jo vuodesta 1935 toimineen  Alcoholics Anonymous mallin mukaan. Tällä hetkellä Suomessa toimii  85 liveryhmää ja kolme nettiryhmää. 

Lisätietoja Al-Anonista, sen toiminnasta ja ryhmistä löydät osoitteesta  https://www.al-anon.fi/ tai puh: 0505531805/ Eila

Alkoholistin läheiselle

• Et ole aiheuttanut toisen henkilön juomista – sinun ei tarvitse syyllistyä

• Ongelman vähättely ja kieltäminen eivät auta

• Hae apua ennen kuin menetät henkiset ja fyysiset voimavarasi

• Sinulla on vaihtoehtoja ja valinnan mahdollisuus

• Vastaat vain omista teoistasi, anna muiden vastata omistaan

• Al-Anon-ryhmät tarjoavat vertaistukea

https://www.al-anon.fi/al-anon-ryhmat/

Alkoholismi sairastuttaa myös omaiset. Alina hoitaa itseään Al-Anonin ryhmässä. Kun Alina tapasi hurmaavan, älykkään ja menestyvän ex-avomiehensä, kaikki alkoholismin merkit olivat jo ilmassa. 

– Minulla ei vain ollut silmiä havaita sitä. En ollut milloinkaan kohdannut sellaista rakkautta.  Miehen ja viinan suhteessa oli jotain outoa: yhteisissä asiakasilloissa Alina kiinnitti huomiota miehensä juomistahtiin. 

–  Hän humaltui helposti, ja yleensä illat kärjistyivät johonkin riitaan. Mies piilotteli pullojaan ja teeskenteli raitista. Alinan olo kurjistui päivä päivältä. Tunteet vaihtelivat onnesta suruun ja ahdistukseen.

Ennen kuin Alina tajusikaan, alkoholismi oli sairastuttanut hänetkin.

– Osallistuin alkoholismin peittelyyn ja hyssyttelyyn. Kun mies menetti ajokorttinsa, kuskasin häntä töihin. Halusin, että hän pystyy hoitamaan työnsä moitteetta. 

Vähitellen miehen juominen ryöstäytyi viikonlopuista arki-iltoihin. 

– Ajattelin miestäni 24 tuntia vuorokaudessa. Jännitin koko ajan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Eristäydyin, koska minun oli vaikea vastata mitä sinulle kuuluu -kysymyksiin. 

Useiden varoitusten jälkeen mies menetti työnsä. Hoitojakson jälkeen mies aloitti kolmen kuukauden ryyppyputken. Kännipäissään mies sätti ja löi. Verbaalisesti lahjakas mies alisti sanoilla.

– Aamulla hän katui ja kehui minut maasta taivaaseen.

Koko kauheus kirkastui Alinan päässä erään riidan päätteeksi. 

– ”Mä tapan sut yhdellä nyrkiniskulla”, mies huusi. Oli ihan tipalla, että pääsin pakenemaan. Silloin tiesin, että tämä oli tässä, jos haluan säilyä hengissä.

Kolmen kuukauden putken päätteeksi mies oli kaatunut ja saanut aivovamman. Alina sinnitteli omaishoitajana.

– Tiesin jo ennen vammautumista, etten voinut uhrata elämääni pelolle, väkivallalle ja alkoholismin varjolle.

Kahdeksan vuoden helvetti oli päättynyt. Alina tapaa yhä vammautunutta ex-puolisoaan. Alina ja hänen ex-avomiehensä tapaavat silloin tällöin. Vammautumisestaan huolimatta mies juo yhä.

– Ja syyttää kaikkia muita juomisestaan: minua, lapsuusajan perhettä, työkavereitaan, pomoja…

Alina uskoo, että hänen omaa toipumistaan joudutti asian hyväksyminen.

– En ole tippaakaan katkera tai vihainen tapahtuneesta. Olen nyt ihan eri ihminen.

Alina käy Al-Anon-ryhmissä ja toimii yhdistyksen palvelutehtävissä. Suomalainen alkoholipolitiikka on hänestä pahasti hakoteillä näin monta annosta voit juoda -ohjeistuksineen. 

– Se on aivan turhaa. Alkoholisti juo aina vain enemmän! 

Vastaa

  1. Ville sanoo:

    Ei mitään ideaa olla 8 vuoden helvetissä. Muutaman kuukauden pitäisi riittää eropäätökseen. On parempi olla yksin kuin seurassa, joka on paskaa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy