ÄKS

ÄU:n ja Urhon yhteinen huoli ja mielipidekirjoitus: Yleisurheilijat pyytävät murusia, eikö niitäkään tipu?

08.05.2020 11:10
Äänekosken Urheilijoiden ja Suolahden Urhon yleisuheilijat kokevat jääneensä paitsioon tilojen suhteen.

Yleisurheilijoiden pääasiallinen talviharjoittelutila on vuosikymmeniä ollut Hiskinmäen koulun ns. maapohjahalli, jonka kasvateista monia on yltänyt kansalliselle ja jopa kansainväliselle huipulle.  Yleisurheilu on ollut ja on edelleenkin Äänekosken menestyksekkäin urheilulaji. Ennen kaikkea sadat nuoret ovat saaneet elinikäisen kipinän liikuntaharrastukseen.

Liikuntatalon valmistuttua sen alakertaan tehty yleisurheilutila osoittautui heti huonosti yleisurheiluharjoitteluun sopivaksi (pinnoite, pituushyppypaikka), ja turvallisuuden osalta vaaralliseksi (välitila, johon 9 ovea). Näistä syistä sen käyttö yu-harjoitteluun on ollut rajoitettua.

Kaupungin myytyä Hiskinmäenkoulun alueen Metsä Boardille jäi yleisurheilijoiden pääasiallinen talviharjoittelupaikka pois käytöstä.

Ylipainehalliin piirretyt yu-tilat olivat täysin riittämättömät ja soveltumattomat sekä alhaisen lämpötilan vuoksi sopimattomat yleisurheilukäyttöön. Halli tuleekin palvelemaan ainoastaan jalkapalloilijoiden tarpeita. Erilaisten kartoitusten jälkeen saimme kaupungin taholta tiedon, että se on sitoutunut kehittämään liikuntataloa yleisurheilu tarpeita varten.

Liikuntatalon alakerran  yu-tilan osalta onkin tehty suunitelma sen saattamiseksi paremmin nykyvaatimuksien mukaiseksi. Hanke pitää sisällään muun muassa juoksusuoran ja ns. vapaatilan pinnoittamisen yu-käyttöön soveltuvalla pinnoitteella (esim. Novotan), ja alueen turvallistamisen muun muassa ovien sulkemisella ja kulkuväylien sekä alueiden uudelleen järjestämisellä. Suunnitelma onkin hyvä alku saada olemassa olevista tiloista yleisurheilua ja muitakin lajeja sekä koulun tarpeita kohtuullisesti palveleva harjoitustila. Suunnittelussa on ollut mukana sekä Äänekosken Urheilijoiden, että Suolahden Urhon edustajat. 

Tämän hankkeen kustannusarvio on noin 30000 euroa. Se on erittäin järkevää ja kustannustehokasta toteuttaa samanaikaisesti Liikuntatalon muun korjaushankkeen kanssa. Tämä investointi ei lisää yhtään kaupungin käyttömenoja, päinvastoin lisää tuloja kasvavien käyttömaksujen ansiosta. Hankkeen kertakustannusta voi suhteuttaa myös siten, että jo päätetyt, eri kertaluokan investoinnit muihin lajeihin aiheuttavat vuosittain pelkästään käyttökustannuksina moninkertaisesti suuremmat menot.

Alustavan selvityksen mukaan on myöskin mahdollista rakentaa tilan jatkoksi tunneli parkkialueen alle, jolloin saataisiin n.60 m pitkä ”juoksusuora”. Se mahdollistaisi vaativammankin pikajuoksuharjoitteluun, joka nyt on tehtävä seurojen kustannuksella Hipposhallissa. Tämä on tulevaisuuden optio.

Ymmärrämme erittäin hyvin kaupungin taloudellisen tilanteen ja kustannuspaineet, mutta asiat on hyvä laittaa oikeisiin puitteisiin ja mittasuhteisiin. Lähes kaikkien urheilumuotojen olosuhteet ovat parantuneet, hyvä niin, mutta yleisurheilijoiden tilanne on huonontunut!! Onko tämä tasapuolista ja oikein? Se ei oikein lämmitä, että olemme hyvässä seurassa kulttuuriväen kanssa.

Kommenteja ja toimenpiteitä odottaen

Äänekosken Urheilijat

Suolahden Urho

Vastaa

  1. Petteri Nieminen sanoo:

    Syystäkin yleisurheilijat huolissaan.Äänekosken urheilukentän katsomo kuin vanhalla Venäjällä maalit roikkuu katosta rauta rakenteet ruosteessa betonit halkeilleet.Käsittämätöntä että annetaan mennä tälläiseen kuntoon ja uusia kohteita rakennetaan hullun kiilto silmissä.Ennen vahtimestarit piti huolta paikoista ja kunnosti niitä.Yhtiöittäminen on johtanut tähän mutta onhan tietyt poliittiset tahot saanet hyviä pomon paikkoja.PPP

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy