ÄKS

Avaus: Huolehditaan yhteisöstä ja pestään kädet

27.03.2020 13:30
Simo Holopainen. Kuva: Vasemmistoliitto Äänekoski
Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Simo Holopainen toivottaa äänekoskelaisille vaikeuksien keskellä toivorikasta kevättä.

Seison opiskelijatoverini kanssa keskussairaalan kurkku- nenä- ja korvatautien osaston käytävällä nolona. Ensimmäinen työssäoppimisen päivä ja aamuvuoro. Neljän hengen potilashuoneen sängyt on moitteettoman näköisesti pedattu ja huone muutenkin tiptop kunnossa. Jokin on kuitenkin mennyt pieleen ja sitä opettajamme kyselee meiltä tiukkana. Emme osaa vastata kysymykseen. Opettajamme, joka itse työskentelee tehostetun hoidon osastolla sairaanhoitajana, antaa meille viimein vastauksen: ”Kädet pitää pestä joka kerta kun siirrytte potilassängyltä toiselle. Levitätte valtavan määrän pöpöjä potilaasta toiseen, jos ette noudata hygieniaohjeita.” 

Oppi meni perille ja jäi hyvin mieleemme.

Tämä yli 30 vuotta vanha episodi muistui mieleeni nyt kun maassamme muistutetaan kaikkia kansalaisia suojautumaan ja suojaamaan toisiamme levittämästä uutta ja vielä jokseenkin tuntematonta virusta vastaan.

Maassamme on nyt voimassa valmiuslaki, joka on otettu jo osittain käyttöön, jonka avulla ohjataan viranomaisia ja kansalaisia toimimaan niin, että selviämme mahdollisimman hyvin tämän poikkeuksellisen ajanjakson yli. Laajapohjainen hallituksemme on tehnyt työtä vaikeissa ja muuttuvissa olosuhteissa kiitettävästi ja suomalaiset ovat olleet hallitukseemme todella tyytyväisiä. Voimme siis kaikki olla turvallisin mielin. Poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa myös koko maan ja maailman talouteen. Monenlaisiin haasteisiin on siis vastattava.

Äänekoskella olemme myös tehneet työtä vastataksemme paikallisesti asukkaidemme turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Kaupunki seuraa valtioneuvoston kuntiin annettua ohjeistusta ja tiedottaa kaupunkilaisia kaikin mahdollisin keinoin ajantasaisen tiedon perille saamiseksi. Monia asioita on turvallisuuden vuoksi rajoitettu ja muun muassa  koulumme ovat siirtyneet osin etätyöskentelyyn. Myös kolmannella sektorilla tehdään vastuullisesti työtä kaikkein heikoimpien, riskiryhmien palvelujen, asioinnin ja ruokahuollon turvaamiseksi. Toivotan voimia ja ymmärrystä kaikille, jotka joutuvat muokkaamaan työskentelynsä uudelleen.

Terveydenhuollossa ja muilla aloilla, joissa etätyö ei ole mahdollista toivon erityistä vastuullisuutta meiltä kuntalaisilta, että koko yhteisöllemme tärkeät toimet pyörivät tässä haastavassa tilanteessa. Lapsille ja nuorille ja heitä tukeville vanhemmille tsemppiä etäopiskeluun. Paljon terveisiä kotiin, eristyksessä oleville, me kyllä selvitään tästä.

Nähdään tämä erityistilanne kaikesta huolimatta myös tulikokeena niille inhimillisesti tärkeille arvoille ja asioille, joiden varaan suomalainen hyvinvointi rakentuu; toisistaan huolehtivat ja huolta kantavat ihmiset.

Seuratkaa tiedotuksia nettisivuilta, onneksi ÄKS tuo tietoa netin lisäksi myös printtilehtenä. Toivotan kaikille meille äänekoskelaisille vaikeuksien keskellä toivorikasta kevättä. Noudatetaan annettuja ohjeita ja pidetään huolta toisistamme. Ja muistetaan pestä kädet!

Simo Holopainen
perusturvalautakunnan puheenjohtaja

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy