ÄKS

Avaus Jaana Tani: Sinä riität

29.05.2020 06:02
Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani lähettää maailmalle 77 uutta ylioppilasta – tällä kertaa juhlitaan etänä.

Elämme kummallista aikaa. Historiankirjoihin kirjoitetaan oma lukunsa koronakeväästä. Keväästä, jolloin koko maailma seisahtui. Keväästä, jolloin Suomessa oli voimassa valmiuslaki rauhan aikana. Keväästä, jolloin ymmärsimme, että tarvitsemme toinen toisiamme.

Rajoitusten ja pelkojen keväänä abiturientit päättivät 12-vuotisen koulu-urakkansa. Ylioppilaskirjoitusten suoritusaikaa tiivistettiin aivan yhtäkkisesti. Oli sopeuduttava ja tehtävä parhaansa. Seuraava yllätysuutinen oli korkea-asteen valintasysteemin muutokset. Kaikkien yllätysten, pettymyksien ja pelkojen jälkeen vielä murhe siitä, että ei saa juhlia valmistumista yhdessä koulutovereiden ja rakkaiden kanssa. Elämme kummallisia aikoja.

Opiskelu ja kouluttautuminen antavat mahdollisuuden selvitä elämässä. Opiskelu ja oppiminen, lukutaito ja kirjoitustaito, ovat maailman tärkeimpiä oikeuksia. Opit ymmärtämään syitä ja seurauksia, opit pärjäämään monimutkaisessa maailmassa. Ymmärtämättömiä on helppo höynäyttää, mutta sinä tunnet oikeutesi ja velvollisuutesi ja osaat auttaa myös heikommassa asemassa olevia.

On tärkeä uskoa itseensä. On astuttava rohkeasti omaa polkua, tehtävä valintoja. Jos kompastuu, on noustava pystyyn – entistä vahvempana. Kun tekee parhaansa, se riittää. On toimittava oikeudenmukaisuuden puolesta, hyvyyden puolesta, ihmisyyden puolesta. Me itse rakennamme tämän maailman.

Maailman vääryyksiä ihmetellessä saattaa ajatella, että mitäpä minä näille voin. Mutta me voimme. Jokainen ihminen on tärkeä, kaikilla teoilla on merkityksensä. Minä uskon, että me Äänekosken lukiossa ja muissakin kouluissa olemme valaneet teihin opiskelijoihin uskoa itseenne. Olemme eläneet todeksi sitä, että on pidettävä huolta toisista, että ketään ei jätetä. Hobitti Samin sanoin: ”En voi kantaa sinun taakkaasi sinun puolestasi, mutta voin kantaa sinua.”

Menkää ja muuttakaa maailma paremmaksi paikaksi. Huolehtikaa toinen toisistanne. Uskokaa itseenne, tarttukaa hetkeen. Kulkekaa kohti unelmianne. Elämä kantaa kyllä. Me päästämme irti, jotta voitte levittää siipenne ja lähteä rohkeasti maailmaan. Me uskomme teihin. Sinä riität.

                                                                                                                                     Jaana Tani, Äänekosken lukion rehtori

                                                                                                                                

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy