ÄKS

Avaus: Miina Sillanpää ja minä

01.10.2019 06:49
Myös Äänekoskelle on kulkeutunut osa Miina Sillanpään perintöä, kirjoittaa Merja Närhi.

 

Miina Sillanpää on minun sankarini, esikuvani ja tiennäyttäjä. Miina oli aikansa suuri kansalaisvaikuttaja, jonka työn jälki näkyy vielä nykyisinkin monilla yhteiskunnan osa-alueilla. Miina Sillanpää valittiin kansanedustajaksi ensimmäiseen eduskuntaan vuonna 1907 ja hänet valittiin ensimmäiseksi naisministeriksi vuonna 1926 Tannerin hallitukseen.  Poliittisen uransa ohella Miina Sillanpäällä oli myös lukuisia vapaaehtoisia toimia ja tehtäviä, joissa hän tarttui moniin yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja erityisesti yhteiskunnan vähäosaisten aseman parantamiseen. Hän toimi aktiivisesti palvelijattarien oikeuksien ja työolojen parantamiseksi, otti kantaa työssäkäyvien naisten asemaan ja perheoloihin, perusti ensikoteja yksinhuoltajaäideille ja heidän lapsilleen sekä kiinnitti huomiota vanhusten asemaan yhteiskunnassa.

Monilla aloilla Miinan aloittama toiminta jatkuu edelleen ja useat hyvinvointialan yhteisöt ja järjestöt kantavat edelleen Miina Sillanpään perintöä.

Myös Äänekoskelle on kulkeutunut osa Miina Sillanpään perintöä. Keski-Suomen ensi- ja turvakoti on yksi niistä ensikodeista, joita perustettiin Suomeen Miina Sillanpään ollessa Ensi Kotien liitto ry:n puheenjohtaja. Tänä kesänä Äänekoskelle avattu Äänekosken turvakoti pohjaa työnsä vankasti Miinan viitoittamalle tielle.

Tänä päivänä niin ensikotien kuin turvakotien työ on vahvasti ammatillista ja työtä niissä tekee joukko alalle erikoistuneita ja motivoituneita ammattilaisia. Mutta koska Ensi- ja turvakotien liitto on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon toimija, niin talkoolaisiakin aina tarvitaan. Joukossamme on luottamushenkilöitä, vapaaehtoisia lasten leikittäjiä, villasukan kutojia ja monia muita, joilla on mahdollisuus antaa ajastaan hetki tärkeälle työlle. Miina Sillanpäällä oli tapana kysyä “Ystävä rakas, tahdotko olla mukana rakentamassa tulevaisuuden ihanneyhteiskuntaa?”  Tänä päivänä voisin Miinalle vastata,” Kyllä ystävä rakas, maailmaa voi muuttaa, tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.” Kiitoksena Miinan upeasta perinnöstä sisäministeriö suosittaa liputtamaan 1.10.2019 Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. 

Merja Närhi
puheenjohtaja
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää vietetään 1.10.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy