ÄKS

Avaus: Seppo Mertanen – Vapauden päivä

06.12.2020 07:00

Suomen kansallispäivä eli itsenäisyyspäivä on 6.12., jota vietetään v. 1917 tapahtuneen valtiomme itsenäistymisen kunniaksi. 6.12. senaatti hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen. Aluksi 16.5. oli juhlapäivä vapaussodan perintönä, mutta kansallisen yhtenäisyyden vuoksi siirryttiin juhlimaan 6.12. Me saamme muistella ja kunnioittaa kaikkia niitä voimia ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet ja säilyttäneet itsenäisyytemme.

Juhlapäivään liittyy monia perinteitä, joita tosin tänä vuonna korona-aika hieman himmentää. Presidentin juhlavastaanotto on peruttu ja suuria kokoontumisia ei tänä vuonna nähdä. Perinteisiin kuuluu myös soihtukulkue ja puolustusvoimien paraati. Perinteitä on monia ja muun muassa television Tuntematon sotilas-elokuva on yksi niistä.

Seurakunnat järjestävät tänäkin vuonna juhlajumalanpalveluksia ja tärkeät kunniakäynnit sankarihaudoille. Meillä tämä tapahtuu kaikilla neljällä hautausmaalla, joihin sankarivainajia on siunattu haudan lepoon. On tärkeää muistaa sodassa kaatuneita ja heidän työtään meidän vapautemme hyväksi. Meillä on paljon hyvää, jonka puolesta on nähty vaivaa ja taisteltu, jopa oma henki uhraten. Jo vuodesta 1929 itsenäisyyspäivä on ollut palkallinen vapaapäivä ja ennen talvisotaa siitä muodostui liputuspäivä. Liputus päättyy poikkeuksellisesti vasta klo 20. Tällä kaikella halutaan kertoa itsenäisyyden ja vapauden merkityksestä myös nuoremmille sukupolville ja kääntää katse sotiemme veteraaneihin, joita on yhä elossa. He ansaitsevat kaiken kunnioituksemme.

Vapaus on juhlapäivän keskeinen sana. Jos vapautta ei ole, sitä kaivataan enemmän kuin mitään muuta. Joskus on sitten niinkin, että kun vapautta on, sitä ei osatakaan käyttää. Vapaus syntyy totuudesta. Isossa kirjassa, Raamatussa, on lause:” Jos te pysytte minun sanassani, niin te tulette tuntemaan totuuden ja totuus on tekevä teidät vapaiksi.”  Vapaus on aina vapautta johonkin hyvään ja myönteiseen. Totuus tekee ihmisen vapaaksi elämään toisen hyväksi. Vapaa itsekkyys tai itsekeskeinen vapaus johtaa umpikujaan. Joku on sanonut, että rajaton vapaus on tyhjyyttä, joka muodostuu pakoksi. Todellinen vapaus ei ole vapautta elää miten tahtoo, muista välittämättä. Tällainen vapaus voi johtaa jopa lähipiirin pelkoon.

Sotiemme veteraanit ovat taistelleet meidän puolestamme. Vapaa ja itsenäinen kansakunta käyttää voimavarojaan oppimiseen ja sivistykseen ymmärtääkseen, mitä on yhteinen hyvä. On sanottu, että tällainen ihminen ei ole kenenkään orja, mutta hän on kaikkien palvelija.

Tänäkin itsenäisyyspäivänä saamme sytyttää kynttilät ikkunalle ja katsoa sinivalkoista ristilippua. Olemme edelleenkin valmiita puolustamaan tätä maata ja kansaa kaikkia niitä voimia vastaan, jotka uhkaavat tämän maan ja ihmisten vapautta ja itsenäisyyttä.

Seppo Mertanen

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy