Äänekosken kirkoissa on otettu huomioon ehtoollista jaettaessa ruoka-aineallergikot. Nyt saa myös alkolitonta ehtoollisviiniä gluteenittoman leivän kera, jos haluaa.
Äksään tulee kysely: miksi Äänekoskella ei saa alkoholitonta viiniä ehtoollisella. Soitto piirikappalainen Seppo Mertaselle tuo vastauksen tähän pähkinään: Kyllä, nyt myös alkoholitonta viiniä saa ehtoollisella nautittavaksi. Kaikissa kirkoissamme alkoholitonta vaihtoehtoa ei ole ollut käytössä – mutta nyt on. Gluteeniton ehtoollisleipä on ollut saatavilla jo pitkään.
Mertanen kertoo, että Äänekoskella on käytössä alkoholia sisältävä sama viini – eli Malaga kaikissa kirkoissamme.
– Olemme sopineet, että tämä on yhteinen käytäntö. Tätä yleisesti käytettävää väkevää viiniä käytämme myös Äänekoskella.
Mertanen tietää, että alkoholittoman viinin säilyvyys on huono ja mehun tarjoaminen menee kauas alkuperäisestä tarkoituksesta. Hän kertoo myös käytännön hankaluudesta, kun ehtoollisviiniä jaetaan kahdesta eri maljasta.
Ehtoollispikariin kaadetaan viiniä noin yhden senttilitran verran. Alkoholiton vaihtoehto on rypälemehua, jota tarjotaan vain lasten ehtoollisella, sekä pyydettäessä.
Henkilöt, jotka eivät voi syystä tai toisesta nauttia alkoholipitoista viiniä voivat olla siis huoletta.
– Olisi mukava, jos espanjalaisen viinin tilalle löytyisi kotimainen vaihtoehto.
Piispainkokouksen päätöksen mukaan alkoholitonta ehtoollisviiniä tulee aina olla saatavilla. Alkoholitonta vaihtoehtoa koskevat samat yleisohjeet kuin alkoholia sisältävääkin: sen tulee olla viinirypäleistä valmistettua.
Sakastin verkkosivuilla kerrotaan: ”Joko ennen messun alkua tai ennen uhrivirttä tulee kertoa, miten alkoholitonta viiniä tai gluteenitonta leipää voi pyytää tai miten niitä ehtoollisella saa. Osa ihmisistä kokee vaikeaksi pyytää itselleen ehtoollispöydässä erityispalvelua, ja siksi rohkaisu on paikallaan.”