ÄKS

Häh? Eikö postilaatikon ympäriltä saa luoda lunta ilman koulutusta?

08.02.2019 17:06 (muokattu 08.02.2019 17:07)
Lumilapiolle on ollut tarvetta viime päivinä.
ÄKS kertoi tällä viikolla, että Posti muistuttaa postinsaajia pitämään postilaatikoiden edustat puhtaana lumesta jakelun helpottamiseksi.

Uutisessa Postin edustaja kertoi, että laatikoiden eteen jätetty lumikinos hidastaa jakelua, kun postinkantaja joutuu pysäköimään auton ja jakamaan postin jalkaisin. ÄKSän lukija lähestyi toimitusta kysymyksellä:

Posti vaatii, että pientaloalueella asuva postinsaaja pitää postilaatikoiden edustan vapaana lumesta. Laatikot on kuitenkin usein sijoitettu yleisen tien varteen, ja Liikennevirasto vaatii, että yleisellä tiellä työskentelyyn tarvitaan Tieturvakortti. Tarvitaanko sellainen lumitöihin? Kenen vastuulla on, jos postinsaaja loukkaa itsensä tai jotakuta muuta lumitöitä tehdessään?

Väylä-viraston työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen:

Työturvakorttia varten käydään koulutus, joka perehdyttää osallistujat teillä tehtävien töiden vaaroihin. Korttivaatimus koskee ainoastaan Väylän ylläpitämillä teillä tehtävää korjaus- tai kunnossapitotyötä, joka tehdään yleensä sopimuksella ELY-keskuksen kanssa. Kaupunkien ja kuntien tieverkko on erillinen kokonaisuus, jonka kunnossapito kuuluu kunnille. Eli tavallisen kansalaisen lumityöt eivät kuulu tähän Työturvakortin kategoriaan, eikä sellaista tarvitse postilaatikon esiin kaivamiseen.

Katujen kunnossapidosta vastaava Äänekosken Kiinteistöhoito Oy:

Nämä on nyt hyvinkin pinnalla olevia kysymyksiä, kun lunta on tullut niin paljon. Kaupunki pitää sille kuuluvat kadut puhtaana, mutta postilaatikon kunnossapito ja lumityöt kuuluvat niille kiinteistöjen omistajille, joiden laatikoita ryhmässä on. Näin ollen postilaatikon ympärillä lumityöt tehdään omalla vastuulla, ihan kuin omassa pihassakin. Tähän aikaan kannattaa myös muistaa, että jos lumiaura rikkoo tien varteen asennetun postilaatikon, laatikon korvaa Posti, ei katujen kunnossapidosta vastaava taho.

Ulla Parviainen, Postin viestintä:

Kyllä se vastuu on ihan ihmisellä itsellään. Kannattaa muistaa noudattaa varovaisuutta lumitöitä tehdessään ja välttää turhia riskejä. Postit pidetään kyllä tallessa, jos niitä ei voida jakaa, joten liikaa stressiä ei kannata laatikoista ottaa. Arktiset olosuhteet tuo suomalaisista myös parhaat puolet esiin: olemme saaneet kuulla, että naapuriapua on annettu ihanan aktiivisesti etenkin iäkkäämmille ympäri Suomen.

Onko sinulla jokin arjen ihmetys, johon haluat meidän selvittävän vastauksen? Laita juttuvinkki verkkosivujemme kautta tai osoitteeseen toimitus(at)aksa.fi. 

RIINA NYGRÉN
riina(at)aksa.fi

Vastaa

  1. pera sanoo:

    Posti aikoinaan pisti ihmiset ostamaan ja laittamaan” pakolla” postilaatikot.Näin tehtiin, nyt kun lunta on tullut haitaksi asti, niin niistä on postille tullut riesa, eli, ei jakajat, vaan johtajat lumitöihin konttoreistaan raittiisen ilmaan nauttimaan hedelmistään, jakajat voivat sitten kesällä ajella nurmikoita.

    1. Nasu sanoo:

      Sinulle ei taida mikään työ kelvata, saati että oman postilaatikkosi esiin kaivaisit. Etpä taida ystävänpäiväkortteja odotella.

  2. Hynni sanoo:

    Laatikko eli ei molempi parempi. Pullo postissa??

  3. remuuu sanoo:

    Kyllä ainakin itse hoitaisin lumityöt itse.

    1. Sama täällä. Pysyy kunto yllä ja oikein kunnon hyötyliikuntaa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy