ÄKS

Häh? Tapahtumien järjestäminen Äänekosken kaupungin omistamalla maa-alueella vaatii hakemuksen, jonka käsittelymaksu on 80 euroa 

31.07.2020 16:33 (muokattu 31.07.2020 17:17)
Autio näyttää vieläkin autiommalta, jos pitää maksaa kaupungin maa-alueen käytöstä.
Kaupungin sivuille on päivitetty tänään perjantaina tiedoksianto, jossa muistutetaan, että halutessasi järjestää tapahtuman Äänekosken kaupungin omistamalla maa-alueella, tulee tähän pyytää lupa Äänekosken kaupungilta.

 

Hakemuslomakkeeseen pääsy vaatii kirjautumisen. Tarkemmat tiedot löytyy kirjautumisen jälkeen: kaupungin maa-alueita ovat muun muassa monitoimiaukio, keskusaukio, uimarannat, Wanhan aseman seutu, urheilukenttä, torialue, puistoalue tai hieman epämääräisesti ilmoitettu: muu alue/tila. 

Hakemuksen käsittelymaksu on 80 euroa. 

– Huomioithan myös muut mahdolliset tapahtuman järjestämiseen liittyvät maksut. Niihin voit tutustua käyttömaksuhinnastosta, kaupungin sivuilla kerrotaan. 

Onko tosiaan näin, että jos haluan järjestää Suojärven uimarannalle 56-vuotiaiden naisten jumppatuokion, on minun haettava siihen lupa ja maksettava siitä 80 euroa? Kysyimme tätä kaupungin tekniseltä johtajalta, Tommi Rautjärveltä. 

– Periaatteessa lupa pitää hakea, Rautjärvi vastaa. 

Entä jos päätän olla sitä hakematta, mitä siitä seuraa, ja kuinka asiaa valvotaan? 

– En osaa vielä tässä vaiheessa sanoa valvonnan suhteen mitään. On lainkuuliaisen kansalaisen pohdittava itse, mitä sitä seuraa, jos ottaa toisen omaisuutta käyttöön. Yhteiskuntajärjestystä on noudatettava, Rautjärvi sanoo.

Kaveriporukalla voi mennä jumppaamaan, mutta jos luon Facebookiin tapahtumakutsun, mennään jo harmaalle alueelle, jos lupaa ei ole?

– FB-kutsussa täyttyy tunnusmerkit, jolloin lupa on haettava, Rautjärvi sanoo. 

Ja käsittelymaksu on, 80 euroa. Niinkö? Vastausta saa hakea suurennuslasin kanssa. Puistojen ja yleisten alueiden käyttö on lähtökohtaisesti maksutonta, se tieto löytyy, mutta mikä onkaan sitten se iso tapahtuma? Onko se sellainen, jossa on 200 henkilöä samanaikaisesti paikalla, vai päivän mittaan tipotellen 200 jalkaparia?

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen (sd) tuohtuu ajatuksesta.

  Tilatyöryhmä ei ole tällaista tarkoittanut. Tämä otetaan heti keskusteluun, kun politiikka palaa tauolta. Nyt ei puhuta maksullisista tiloista, vaan paikoista, joissa kuntalaiset voivat kokoontua tapaamaan toisiaan. Virkamiehet tuskailevat sillä, että työaikaa menee lupien myöntämiseen, ja nyt ollaan lisäämässä byrokratiaa. Ei missään tapauksessa tällaista maksua, ellei kyseessä ole joku iso kaupallinen tapahtuma, Kiiskinen sanoo. 

Kaupunginhallituksen jäsenenä tilatyöryhmässä istunut Matti Virtanen (vas) kertoo, että suurten tapahtumien käsittelymaksusta on sovittu erikseen.  

– Näin ei olla asiasta päätetty, kuin kaupungin sivuilla nyt kerrotaan. Virkamies on ollut käsittelymaksun puolella, mutta olen kritisoinut, mihin se johtaa. Ymmärrän, että maanomistajan lupa pitää olla jos jotain järjestää, mutta kuinka byrokraattinen pitää olla on hyvä kysymys. Kaupungin sivuille on nyt väärin kirjoitettu tästä asiasta. Olen moneen otteeseen korostanut ympäristöohjelmassa olevaa kohtaa, joka ratkaisisi suurelta osalta tämän ongelman, Virtanen sanoo. 

Omaehtoista, itse järjestettyä pienen budjetin tapahtumaa jarrutetaan – näin kokee useampikin puhelimen päähän tavoitettu valtuutettu. Kansalaisaktiivisuutta toivotaan, mutta se voi kompastua 80 euron maksuun. Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja, myös tilatyöryhmän jäsen, Marke Tuominen (ps) kertoo, ettei kyseisestä maksusta ole tehty poliittista päätöstä. 

  Miksi ihmeessä me rakennamme tänne monitoimitaukiota, ja puhutaan, että se on kansalaisten olohuone, jos kerran sinne ei saa mennä! 80 euroa on huomattavan iso raha, Tuominen sanoo. 

Kuntavaalikenttä täyttyy kevättä kohti, ja vaalimakkaragrillit käyvät kuumana. Tuominen sanoo, että kauppojen edustat ovat kysyttyjä, jos kaupungin maa-alueilla olo maksaa. 

– Keskusta autioituu tällä tavoin vain lisää. Pienen kaupungin pitäisi olla ketterä ja taipua nopeasti ihmisten tarpeisiin. Nyt menee jäykän lisäksi kalliiksi. Tässä on rahastuksen makua havaittavissa, ja tuntuu siltä, ettei edes haluta, että Äänekoskella tapahtuisi jotain, Tuominen puuskahtaa. 

Vastaa

  1. Bullriver sanoo:

    No tottakai voi järjestää spontaanisti mitä vain melkein missä vain. Pienimuotoisesti. Mutta jos se on säännöllisesti tapahtuva tapahtuma, sitten tietenkin siihen pitää olla luvat kunnossa.

  2. 6. polven äänekoskelainen sanoo:

    ”On lainkuuliaisen kansalaisen pohdittava itse, mitä sitä seuraa, jos ottaa toisen omaisuutta käyttöön. ”

    Voi voi.. Se on kuule Tommi sillä tavalla, että tämä kunta on kuntalaisten omaisuutta. Ei virkamieskoneiston raha-automaatti.

  3. Petteri Nieminen sanoo:

    Ei pitäisi palkata virkamiehiä jotka eivät asu Äänekoskella.Tullaan pitkin maakuntia tekemään päätöksiä oman kunnan kansalaisten pään menoksi.

  4. Harri sanoo:

    Vai toisen omaisuuden käyttö! Kukahan tämän Äänekosken omistaa, Rautjärvi vai kuntalaiset yhdessä? Mitä tekemistä tällä asialla yhteiskuntajärjestyksen kanssa?

  5. Hande sanoo:

    80 €:n käsittelymaksulla ei kunnan taloutta pelasteta. Naurettava juttu.

  6. Pekka Ouli sanoo:

    Alkusyksystä olisi hyvä aika tarkistaa miten tilavuokrat ja maksut ovat vaikuttaneet paikkakunnan aktiivisuuteen. Tehdyt hienot investoinnit soisi tulevan kuntalaisten käyttöön eikä vierasvaraksi.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy