ÄKS

Hinkua kestävämpään yrittämiseen

08.04.2021 13:10 (muokattu 08.04.2021 13:13)

Löytyykö äänekoskelaisyrityksistä hinkua kestävään yrittämiseen? ÄKS vastaa: Kyllä! Vihreä Uusiutuva Äänekoski hanke kannustaa äänekoskelaisia yrityksiä kehittämään fiksua liiketoimintaa kiertotaloudesta.

 

Äänekoski on toiminut hyvänä esimerkkinä muille keskisuomalaisille kunnille, kun se liittyi ensimmäisenä Kohti hiilineutraalia kuntaa verkostoon, eli Hinku-kuntien ketjuun marraskuussa 2019. Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanke aloitettiin elokuussa 2019. Hankkeen tavoitteena on luoda kaupungille ympäristöpolitiikka ja koko kaupunkikonsernille ympäristöohjelma. Tavoitteena on ohjata toimialat, konserniyhtiöt ja keskeiset sidosryhmät toimimaan vähähiilisyyden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

– Kehitämme palveluita, jotka helpottavat kaupunkilaisten ja paikallisten yritysten mahdollisuuksia tehdä kestäviä ratkaisuja arjessaan, Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen projektipäällikkö Sirpa Kortelainen kertoo. 

Äänekoski on liittynyt kuntien energiatehokkuussopimukseen 2017 – 2025 ja on vapaaehtoisesti sitoutunut vähentämään ja tehostamaan energian kulutustaan. 

– Seuraamme päästöjämme vuositasolla ja hankkeen myötä myös tiiviimmin C02-raportin avulla. Kestävämpiä energiaratkaisuja on otettu ja otetaan käyttöön, Kortelainen sanoo. 

Vanha sanonta: pienistä puroista tulee meri, on todellista totta myös vihreäksi muotoutuvan kaupungin jokaisen toimialan, jokaisen asukkaan ja yrityksen näkökulmasta katsottuna, sillä jokainen voi omilla toimillaan vaikuttaa, ja olla pienentämässä hiilijalanjälkeään. 

Yrityksille tarkoitetut työpajat ovat päässeet jo vauhtiin. Viime viikolla pidetyssä työpajassa pohdittiin keinoja löytää omalle yritykselleen kestävän kehityksen ratkaisuja. ÄKS osallistui työpajaan, jossa konkretian kautta pohdittiin toimintatapojen muutosta vihreämpään suuntaan. 

– Pitää osata ajatella muutakin kuin yrityksen tontilla olevia roskapönttöjä, muistutti alustuksen pitänyt ympäristötieteiden tohtori Tarja Hyötyläinen Keski-Suomen Ympäristöosaajat osuuskunnasta.

Totta! ÄKSässä kierrätetään paperit, pahvit, purkit ja purnukat. Mutta miten muuten voimme tehdä työtä toimituksessamme luontoa turhanpäiten kuormittamatta? Paperinen ÄKS painetaan ympäristöystävälliselle, kotimaiselle paperille, se on jo tärkeä huomio. Koronan tuoma digiloikka on vähentänyt toimittajan tekemiä automatkoja radikaalisti. Puhelimitse tehty haastattelu säästää luontoa!

– On hyvä tulla oman kuplan sisältä miettimään kestävän kehityksen osaamista. Se on tässä ajassa elinikäisen oppimisen yksi tämän hetken megatrendi, toimituksessamme pohditaan. 

Ääniä Festivaali ilmoittautui välittömästi ilmastokumppaniksi ja kannustaa paikallisia yrityksiä mukaan rentoihin työpajoihin. Festivaalin yksi tärkeimmistä arvoista on ekologisuus. 

– Työpaja sattui juuri sopivaan saumaan festivaalituotannon vinkkelistä ja jo yhden työpajan jälkeen olemme paljon viisaampia, mitä kaikkea kestävä kehitys pitää sisällään. Oli inspiroivaa päästä keskustelemaan paikallisten yritysten kanssa yhteisistä tavoitteista – eli siitä miten päästä yhdessä kohti vihreämpää Äänekoskea, Ääniä Festivaalin tuotantotiimistä muistutetaan. 

Äänekosken tavoite on olla hiilineutraalinen kunta vuoteen 2035 mennessä. 

– Kestävän kehityksen työ on pitkä prosessi. Ensin tehdään kartoitus, sitten ohjelma jota yhteyshenkilöt yrityksissä seuraavat, tehdään itsearviointeja ja kutsutaan auditoija paikalle. On huomattu, että kun yrityksen johto sitoutuu tavoitteisiin, on muidenkin helppo lähteä mukaan, Kortalainen kertoo. 

Ilmastotyö on jokaiselle yritykselle hyödyllistä ja tarpeellista. 

– Meidän on välttämätöntä siirtyä kiertotalouteen. Vastuullisuus on digitalisaation ohella tämän ajan tärkein asia, sillä ilmastonmuutos on monimerkityksellinen ongelma. 

Kiertotalous on tulevaisuuden liiketoimintaa.

– Globaali siirtymä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta on suomalaisille yrityksille mahdollisuus laajentaa liiketoimintaansa uusille markkinoille ja samalla ratkaista aikamme suurin haaste, Hyötyläinen painottaa. 

Sitra on ylläpitänyt Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaa jo vuodesta 2017 lähtien. Tämän kevään aikana koottavalle uudelle listalle etsitään nyt yrityksiä jotka ovat kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan edelläkävijöitä. Yritykset voivat hakea listalle Sitran sivuilta löytyvän hakulomakkeen kautta 16.4. mennessä. Olisipa mukava nähdä listalle myös äänekoskelaisyrityksiä!

Äänekoskella ollaan jo hyvässä vauhdissa hiilineutraaliustiekartan tekemisessä. 

– Konkreettisena tekona olemme esimerkiksi hankkineet kaupungille työasiamatkapyörät. Kouluissa on alkanut Zero Waste koulutoiminta ja parille koululle koulupuutarhojen suunnittelu. Kouluille on myös lisätty ruokalistalle kasviproteiinin määrää ja biojätteen määrää aletaan seuraamaan systemaattisesti. Öljystä uusiutuviin kampanja tavoittaa öljylämmittäjät ja infoaa valtion tuesta vaihtaa öljystä uusiutuviin, Kortelainen luettelee. 

ÄKS haluaa olla ilmastokumppani, ole sinäkin!

Seuraava yritysten työpajapäivä on 16.4.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy