Syyskesä on marjastuksen, sienestyksen, mutta myös hirvikärpästen kulta-aikaa. Ne ovat sitkeitä takertujia, joten suojautuminen on kaiken aa ja oo.
Varsinkin tänä vuonna noita kuusijalkaisia takertujia eli hirvikärpäsiä tuntuu metsissä riittävän yllinkyllin. Toisinaan ihmistä isäntä- eli hirvieläimekseen luulevat hirvikärpäset hakeutuvat päänalueelle ja selkäpuolelle kapeimmistakin raoista.
Äänekosken apteekin farmaseutti Hanna Jäntti toteaa, että vaikka apteekin itsehoito-osastolta saakin ostettua ilman reseptiä icaridinia sisältävää hirvikärpäskarkoitetta, niin paras apu on pukeutuminen.
– Hyönteiskarkotteen teho hirvikärpäsiin ei ole sataprosenttisesti taattua. Tehokkain tapa on suojautua esimerkiksi hyönteisten loitolla pitämiseen tarkoitetulla hatulla, Jäntti kertoo.
Kutinaan avuksi kortisonivoiteet
Jos suojaus kuitenkin jostain syystä pettää, niin apteekista kyllä löytyy helpotusta toisinaan hyvinkin kivuliaisiin ja hankaliin puremiin. Tutkimusten perusteella asiantuntijat epäilevät hirvikärpäsen syljen aiheuttavan allergisia reaktioita joillekin ihmisille.
– Paukamien kutinaan voi hakea apua samalla tavalla kuin muihinkin hyönteisten puremiin. Paikallishoitoon sopii kortisonivoide ja ennen metsään lähtöä voi varulta ottaa antihistamiinia. Myös desifiointi voi tuoda helpotuksen, apteekista kerrotaan.
Milloin lääkäriin?
Lääkärin pakeille Jäntti kehottaa, jos puremat alkavat vaikuttaa tulehtuneilta.
– Turvotuksen, kuumotuksen ja kovan kivun ilmaannuttua kannattaa lähteä heti lääkäriin. Tulehdukseen määrätään antibioottikuuri.
– Hirvikärpäsen aiheuttamat paukamat voivat olla näkyvillä useita päiviä ja pahimmassa tapauksessa kyhmyt saattavat jäädä useiksi kuukausiksi, Jäntti kertoo.
Inhottava metsäseuralainen on myös erittäin sitkeää tehoa: Hirvikärpäsen kitiinikuori ei pienestä läimäisystä rikkoonnu ja onpa noiden elukoiden kuultu selviinneen jopa pyykinpesukoneesta ja saunastakin hengissä. Ellet siis halua ryhtyä kovaan taistoon, niin peitä kehonlämpöä huokuvat ihoalueet huolella ja tiukasti.