Hirvionnettomuudet kasvavat syksyllä huippuunsa, kun hämärän aika ajoittuu yhteen iltapäiväliikenteen kanssa.
– Ihmiset lähtevät töistä samoihin aikoihin, kun hirvet lähtevät ruokailemaan. Hirvikolarin riski on pahimmillaan juuri hämärän aikoihin, kertoo riistasuunnittelija Olli Kursula Keski-Suomen riistakeskuksesta.
Valkohäntäpeurojen kiima-aika lähestyy myös, mikä saa peuratkin liikkeelle entistä hanakammin. Keski-Suomessa peuroja on kuitenkin hyvin vähän eikä peurakolarin riski ole kovin suuri. Mutta varoa kannattaa kuitenkin.
– Vuosia sitten oli peurojen kanssa paikallista ongelmaa Ilmolahdessa, mutta sekin tilanne selvitti itse itsensä, kun lähes kaikki alueen peurat jäivät auton alle. Peuraonnettomuuksia on maakunnan alueella vuosittain korkeintaan muutamia kymmeniä, eivätkä onnettomuudet ole niin vakavia kuin hirvionnettomuudet, Kursula kertoo.
Riistakeskuksesta muistutetaan, että paras tapa vähentää hirvi- tai peuraonnettomuuden riskiä, on tarpeeksi pieni ajonopeus.
– Hirvivaroitus alueella tulisi oikeasti varoa, Kursula muistuttaa.
Joku myös voisi opettaa näille hirvenmetsästäjille, että ajavat niitä hirviä tieltä nähden metsään päin ja ampuvat ne siellä metsän keskellä, eikä päin vastoin kuin niin usein nykyään näkee. Onhan se aivan hullua ajaa niitä isoja elikoita autojen eteen tielle ja sitä kautta vaarantaa autoilijoiden turvallisuus. Vai onko liian rankkaa kulkea sinne keskelle metsää, kun autolla pääsee tienvarsille helpommin passiin. Järki käteen ja malttia.